fbpx

Diabetes a práce

Na svém kontě měl několik světových závodů v dresu České republiky a vše směřovalo k tomu, že bude úspěšným atletem. Jenže pak Václavu Staňkovi diagnostikovali cukrovku, v 18 letech se rozhodl opustit kariéru sportovce, místo toho rozjel podnikatelskou dráhu a pustil se do výroby bot Vasky. S Vaškem jsme se v další epizodě Diabetes Podcastu bavili, jak zvládá stres a rozvoj byznysu v kombinaci s cukrovkou.

Poslechněte si také předchozí epizody Diabetes Podcastu:

Úvod je zasvěcený popisu celé nemoci. Víte, jak se liší jednotlivé typy cukrovky? Zjistíte to v prvním díle.

Druhá epizoda poradí, co dělat, než vyrazíte do fitness centra nebo na náročnější výlet. S Lucií Kovalčíkovou probíráme kombinaci cukrovky a fyzické aktivity.

Jídlo a stravování, o tom je třetí díl. Poradíme, jak zacházet s dávkováním inzulinu a vysvětlíme, co jsou tukoproteinové jednotky a jak ovlivňují glykémii.

Ve čtvrtém díle se vydáte za profesionálním cyklistou Václavem Šňupárkem, který se pochlubil, jak se v týmu Novo Nordisk starají o sportovce-diabetiky.


2 komentáře: “Diabetes a práce”

  1. Dobrý den,

    děkuji za zajímavý podcast. Konečně někdo s cukrovkou, kdo stravu diabetika vnímá stejně jako já. Doktoři doporučují stravu neměnit, jen aplikovat na vše inzulin. Já se s tím neztotožňuji už pobytu v nemocnic a přesto, že Keto dieta je už na mě příliš, nízko sacharidová (Low carb) strava by, dle mého, pro diabetika měla být základ. Bohužel netrpím cukrovkou 1. typu já sama, ale naše 9ti letá dcera, které se to vysvětluje hůře, ale jednou doufám, že na to samé jenou přijde. Děkuji za rozhovor.

    • Dobrý den, Dano, jasně, ať si každý jí, co uzná za vhodné. Ale přiznám se, že takový zlatý střed není nikdy od věci. Lowcarb mi také úplně nesedí, ale denně sním mezi 120-150g sacharidů a to mi přijde v pohodě. Přitom si pamatuju, že na začátku jsem měl naordinováno něco kolem 200-220 gramů a to se nedalo 😃

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.