fbpx

Jak zkombinovat cukrovku a pohyb?

Diabetes a sport: Moderátor podcastu Honza při cvičení na hřišti

Sport hraje v životech diabetiků velkou roli. Fyzická aktivita má u všech typů diabetu jednoznačně příznivý účinek, zvyšuje například inzulinovou senzitivitu, přispívá k redukci hmotnosti a pomáhá při budování svalové hmoty. 

Při sportu a jakékoliv fyzické aktivitě je ale nutné pracovat s úpravou a načasováním jídla, inzulinu a pohybu. Proto v druhé epizodě Diabetes Podcastu řešíme s Lucií Kovalčíkovou, jak spojit dohromady sport a cukrovku. Lucii můžete znát například z Instagramu pod přezdívkou luc_simko, kde o sobě říká, že je milovníci fitness a zároveň tam krásně ukazuje, že se nenechává omezovat cukrovkou a věnuje se svým oblíbeným sportovním aktivitám.

Co si po epizodě Diabetes a sport ještě poslechnout?

V úvodní epizodě se bavíme o onemocnění diabetes mellitus a vysvětlujeme, jaký je rozdíl mezi prvním a druhým typem tohoto onemocnění.

Ve třetím díle probíráme, jestli diabetici musí držet přísnou dietu. Také jak správně spočítat, kolik inzulinu aplikovat na jídlo a co jsou tukoproteinové jednotky.


7 komentářů: “Jak zkombinovat cukrovku a pohyb?”

  1. Dobrý den, moc děkuji za váš podcast. Desetiletý syn loni, na začátku trablů s Covidem 19, dostal diabetes I.typu.. Umíte si představit tu ránu pro celou rodinu… Jako zdravotní sestra jsem si problematiku léčby a diety docela rychle osvojila, Maty byl od počátku hrozně statečný a šikovný a po propuštění z JIP si inzulín začal hned píchat sám. Můj strach o jeho další kvalitu života a zdraví.., ten byl, a přiznávám, že i nadále je, obrovský.. Z vašich rozhovorů však člověk pochopí, že takových lidí je kolem nás spousta a i když je to trošku těžší, dokážou se radovat ze života a plnohodnotně a úspěšně žít!!! Moc vám děkuji za vaše příspěvky! Hodně štěstí a zdraví přeje Mgr. Pavla Šebestová, Zábřeh

    • Pavlo, moc díky za váš komentář. Držím vám i vašemu synovi palce, začátek je fakt složitý, ale je vidět, že to vzal za správný konec :)) Tak vám přeji, ať všechno klape a glykémie se drží v krásných hodnotách.

  2. […] V druhé epizodě Diabetes Podcastu popisovala svoji sportovní “rutinu”. Co všechno obnáší příprava před cvičením, jaká je ideální výše glykémie, proč odpojuje pumpu a proč sleduje, jak se její glykémie vyvíjí během cvičení. Také jsme se bavili o jídle, protože jít cvičit s prázdným žaludkem není úplně nejlepší nápad.  […]

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.