fbpx

Fast food není oukej. S nutriční terapeutkou Monikou Němečkovou o stravě diabetiků a náhradách cukru

Monika Němečková při natáčení Diabetes Podcastu

Tělo neumí zpracovat sacharidy, proč jich mám jíst tolik? Takovou otázku si pokládala Monika Němečková, když jí diagnostikovali cukrovku. Nemoc jí shodou okolností vstoupila do života v průběhu jejího studia nutriční terapie. Proto začala řešit stravu lidí s cukrovkou, rozjela instagramový profil Eat Your Fears a dodnes se snaží změnit, jaká doporučení se diabetikům dostávají.

Jídlo a cukrovka. Co se dozvíte v této epizodě Diabetes Podcastu?

  • Co je to glykemický index
  • Jak spočítat sacharidovo-inzulinový poměr
  • Co dělá vláknina v potravinách
  • Jak pracovat s tuky a škroby ve stravě
  • Rozebíráme alternativy cukru: proč se vyhnout třtinovému nebo kokosovému cukru a naopak proč vyzkoušet čekankový sirup nebo xylitol a erythritol
  • Také poznáte Moničin diabetický příběh. Od kolika let má cukrovku nebo proč vsadila na low-carb stravu

Když se řekne jídlo, běžný smrtelník si možná představí pouze nacpaný  pupek. Ti progresivnější možná ještě řeší kalorie. A tím to hasne. Zato když diabetici vidí jídlo, rozjede se jim v hlavě vnitřní kalkulačka: sacharidy, tuky, cukry, všechno.

Právě o tom je řeč v tomto díle Diabetes Podcastu. Naučíte se v něm základy, které musí umět ovládat každý diabetik: jak si spočítat inzulinovo-sacharidový poměr nebo co je to glykemický index. Dále proč je důležitá vlaknina, jak pracovat s tuky, škroby nebo jakou zvolit alternativu ke klasickému bílému cukru, abychom měli ideální a rovnou glykémii. 

Poslouchej Diabetes Podcast v aplikacích:

Apple Podcasts

Google Podcasty

Spotify

Do studia přišla nutriční terapeutka Monika Němečková, kterou můžete znát z instagramového profilu Eat Your Fears anebo také jako edukátorku inzulinových pump Tandem a senzorů Dexcom ze společnosti A.IMPORT CZ.

Monika v Diabetes Podcastu není poprvé. Už minulý rok v dubnu jsme ji pozvali do studia, tehdy přišla ještě se svojí kamarádkou Míšou. Společně totiž vydali kuchařku Jednoduše pro všechny.


I letos pokračujeme v pravidelném vydávání Diabetes Podcastu.

Na začátku roku jste si mohli poslechnout povídání tvůrčího tria: moderátor Honza a zvukař Tomáš jsou diabetici 1. typu, editor a mistr zvuku Jakub se jich ptal, jak vypadají jejich životy s cukrovkou.

V únorové epizodě jsme se zaměřili na technologie v léčbě diabetu a zeptali se doktora Michala Krčmy z FN Plzeň, jestli se někdy podaří vyléčit cukrovku.

Hostem březnového dílu byl profesor Zdeněk Šumník, který je přednostou pediatrické kliniky v FN Motol. S ním jsme probírali, jak odhalit, že se jednoho dne u dítěte rozjede cukrovka, co se s ním dá dělat a jakou revoluci způsobil lék známý jako Teplizumab.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!

IG: @hrusovskyjan
FB: @hrusovsky.j
IG: @rawaudio_cz


O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.