fbpx

Diabetik byl dříve malým chemikem. O budoucnosti léčby cukrovky s lékařem Michalem Krčmou

Honza a Michal Krčma při natáčení Diabetes Podcastu a epizody Technologie a cukrovka.

Technologie v léčbě a managementu diabetu ušly obrovský kus cesty a ještě jistě ujdou. Jak bude vypadat budoucnost léčby cukrovky? Jaká zařízení na měření glykémie ještě přijdou a kam se vyvinou inzulinové pumpy? Jak funguje chytrý inzulin a dočkáme se někdy úplného vyléčení cukrovky? Nejen o technologiích a umělé inteligenci si povídá Honza Hrušovský se šéfem diabetologie a endokrinologie ve Fakultní nemocnici Plzeň Michalem Krčmou.

Od objevení inzulinu uplynulo více než sto let. Už pěkně dlouhou dobu tedy zachraňuje životy. Zásadním prvkem léčby diabetu je ale také její monitorace, tedy měření glykémie. To se dříve dělalo z moči, poté z krve, což znamenalo, že se diabetik musel stát tak trochu malým chemikem.

Později přišly glukometry, které způsobily menší revoluci. Podobným a ještě větším hitem jsou glukózové senzory, jež zásadně změnily a ulehčily způsob léčby.

Technologie totiž přinesly změnu v přístupu k cukrovce. Dříve musel diabetik přizpůsobovat svůj život cukrovce. To znamenalo dodržování (přísné) diety, pravidelnou aplikaci inzulinu a striktní příjem určitého počtu sacharidů. Senzory a inzulinové pumpy ale nyní umožňují, aby se cukrovka přizpůsobila pacientovi.

Chtěl bych na pacienty přenést, aby se pro ně cukrovka, nebo jiná chronická nemoc, stala tak trochu koníčkem. Vypadá to absurdně, aby něco, co jsme si nevybrali, se stalo koníčkem. Ale ono to umožní mnohem lépe zvládat strasti spojené s nemocí.

O historii toho bylo napsáno víc než dost, současnost právě nyní žijeme, ale co nás bude čekat v následujících letech? Všichni diabetici vědí, že je nemoc bude provázet do konce života. Často slýcháme, jak jsou vědci na dobré cestě k úplnému vyléčení. Jenže jaká je realita?

Apple Podcasts

Google Podcasty

Spotify

I na to jsem se musel zeptat Michala Krčmy. Nebyl příliš pozitivní, ale zase nabídl spoustu veselejších scénářů, které všem lidem s cukrovkou změní život. Navíc vývoj běží neuvěřitelně rychlým tempem. Tak kdo ví, jaká technologie se ještě objeví a třeba se opravdu jednoho dne dočkáme úplného vyléčení a na běžnou aplikaci inzulinu budeme jen s úsměvem vzpomínat.


Technologie a cukrovka: Co se ještě dozvíte v této epizodě?

0:00 Úvod a představení hosta
2:48 Historie měření glykémie. Jak se dříve měřila a proč diabetik musel být takovým malým chemikem? Jak lékař přesvědčuje pacienta, že senzor na měření glykémie je prospěšná věc?
10:00 Na jakém principu fungují senzory na měření glykémie? Jak dokážou změřit hladinu cukru v krvi? Jaké jsou rozdíly mezi CGM a FGM senzory? Jak se liší předepisování senzorů pro diabetiky 1. a 2. typu? Jaké podmínky musí pacienti splnit?
18:22 Proč by pacienti měli být aktivní a zajímat se, jakým směrem jde jejich léčba? Jsou lékaři připravení na aktivní pacienty?
25:55 Neinvazivní metody měření glykémie. Kdy se dočkáme hodinek měřících cukr v krvi? Jak tato technologie funguje? Co jsou její (ne)výhody? A pro jaké pacienty budou vhodné? Jak se dá změřit glykemie v ušním lalůčku?
36:06 Co jsou uzavřené okruhy, hybridní smyčky a umělá slinivka? 46:29 Jak fungují a co umí bi-hormonální pumpy?
49:15 Zlepší umělá inteligence život diabetikům? Jakou roli má AI v léčbě cukrovky?
54:26 Co je smart (chytrý) inzulin? Může pomoci diabetikům prvního typu nebo je spíš pro “dvojkaře”? Kdy dojde k úplnému vyléčení cukrovky?


Povídání máme v Diabetes Podcastu víc než dost. Proto doporučím, ať se mrknete do našeho archivu v sekci Epizody.

V listopadové sérii Diabetes Podcastu 2023 jsme si povídali s kamioňákem Lubošem Dvořákembiatlonistkou Terezou Jandovoucestovatelkou Michaelou Lilianou Mikeškovoupolitikem Petrem Hladíkem a také maminkou Veronikou Mervartovou a její dcerou Míšou.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!

IG: @hrusovskyjan
FB: @hrusovsky.j
IG: @rawaudio_cz


4 komentáře: “Diabetik byl dříve malým chemikem. O budoucnosti léčby cukrovky s lékařem Michalem Krčmou”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.