fbpx

Dojmy: Nový Dexcom G7 dorazí na český trh v prosinci. Co umí a jak funguje?

Dexcom G7 dorazí na český trh v prosinci

Vyzkoušel jsem nový CGM senzor Dexcom G7. Oficiálně bude v Česku od letošního prosince. Já jsem získal dva kousky na test a ve videu popisuju své první dojmy a zážitky z jeho fungování.

Aktualizace 27. 1. 2024: Inzulinová pumpa Tandem je nyní kompatibilní jak s Dexcomem G6, tak i Dexcomem G7. Je nutné pumpu aktualizovat na verzi Control-IQ 7.7, jak na to, zjistíte na webu A.Importu.

Nový Dexcom G7 mi poslal distributor A.Import, se kterým spolupracujeme při vydávání Diabetes Podcastu. Zástupce firmy se na mě v průběhu podzimu obrátil, že se blíží uvedení tohoto senzoru na český trh a jestli bych se o tom mohl zmínit v podcastu. Odpověděl jsem, že bych byl rád, když mi poskytnou jeden, dva testovací vzorky a že z toho udělám fotky a recenzi. Přiznávám to hned na začátku, ať nevznikají nějaké dohady. 

Stejně tak je důležité upozornit, že oba testované vzorky byly vyrobené v listopadu 2022 a expiraci měli na konci dubna 2024. Tyto kousky mají první verzi firmwaru. Senzory, které se začnou prodávat v Česku, mají mít již novou verzi. Dá se předpokládat, že některé chyby a nedostatky už budou opravené.

Teď už k samotnému zařízení. Dexcom tvrdí, že G7 je o 60 procent menší, než starší verze G7. Nemám to přesně spočítané, ale menší skutečně je. Další výhodou G7 je kratší doba zahřívání. Po 30 minutách už senzor měří a ukazuje hodnoty. U G6 trvá zahřívání dvě hodiny, kdy netušíte, co glykémie dělá. 

Podstatnou změnou je, že “gé sedmička” je vše v jednom. Je tu pouze jedno zařízení jako to má například konkurenční FreeStyle Libre (to však není CGM senzor, ale pouze FGM). Předchozí G6 se skládala ze dvou částí: senzoru a vysílače. Senzor měl výdrž 10 dní, vysílač 3 měsíce. Při každé aplikaci Dexcomu G6 musíte nejdříve nastřelit nový senzor, poté do něj vložit vysílač. To u G7 odpadá. 

Příjemná aplikace, menší dosah

V balení G7 najdete nastřelovací mechanismus, návod a přelepovací náplast na fixaci senzoru. Návod je obrovská plachta, je v několika jazycích včetně češtiny, zároveň jsou instruktážní videa i v samotné aplikaci Dexcom G7 app. Ano, musíte si stáhnout novou appku

Dexcom G7 dorazí na český trh v prosinci
Součástí balení je “nastřelovák”, podrobný návod a také fixační náplast.

Ta je oproti G6 vylepšená. Její součástí je Dexcom Clarity. Pro statistiky není potřeba instalovat další aplikaci a všechno najdete na jednom místě. Zároveň G7 nabízí nové možnosti úpravy notifikací a upozorňování na zvýšenou nebo sníženou hladinu glykémie, případně se dají okamžik vypnout. 

U nové aplikace oceňuji zbarvování grafů. Pokud se držíte v rozmezí, je graf černobílý. V hypu se číslo i část grafu obarví do červena, v případě hyperglykémie do žluté barvy. 

Při hypoglykémii se část grafu zbarví do červena.

Po prvních dvou dnech používání jsem pozoroval výkyvy v měření glykémie. Často křivka poskakuje a glykémie je jednou o 1-1,5 mmol/l nižší, pak se to vrátí na původní hodnotu. U G6 tohle pozoruju při zalehnutí senzoru, ale během testování G7 se mi to dělo i při sezení nebo běžném fungování. 

Po třech dnech ale toto poskakování zmizelo a do konce funkčnosti senzoru byl graf stabilní.

S tím se pojí i rychlé změny trendových šipek a výrazné kopce na grafu. Nejdříve senzor ukazoval prudký vzestup, aby se z něj o pár minut později stal rychlý sešup. Takový graf (resp. špičku) jsem na G6 nikdy nezažil.

Výkyvy senzoru

Předpokládám, že v obou případech se jedná o softwarovou záležitost, kdy algoritmus samotného senzoru přijímá aktuální data a rovnou je posílá k uživateli. Čekal bych, že software nejprve vyhodnotí sadu naměřených hodnot, z nichž pozná, jak vážné změny jsou, a zároveň ty vrcholky a skoky bude schopný zaoblit. 

Zatím to na mě působí tak, že senzor chce uživatelům sdělit konkrétní hodnotu glykémie co nejdříve a zapomíná vyhodnocovat, jestli tam nejsou skoky například kvůli slabšímu signálu.

Kam až dosáhne G7?

Právě dosah samotné G7 zatím není silná stránka senzoru. Výrobce v aplikaci upozorňuje, že telefon má být od senzoru maximálně šest metrů (pozn. tento údaj se nyní ukazuje i v aplikaci u G6). To opravdu není moc. Když mám telefon na stolku a jsem na druhé straně pokoje, bohužel signál vypadne. A to mezi mnou a telefonem není žádná zeď. 

U G6 jsem si zvyknul, že mi senzor měří i na malém fotbalovém hřišti, když mám telefon v tašce na střídačce. U Dexcomu G7 se bohužel potvrdily mé obavy. Při pohybu po hřišti jsem na hodinkách viděl hodnoty viděl jen úvodních několik minut, poté už jsem měl smůlu.

Dexcom G7 dorazí na český trh v prosinci
Senzor okamžite po nastřelení neměřil přesně, po 12 hodinách se srovnal. Stejné to je i u starší G6, kde se to srovná po téměř 24 hodinách.

Senzor má prvních několik hodin menší odchylku, to platí i u starší G6. Rozdíl je v tom, že u G7 se hodnoty srovnaly do 12 hodin od aplikace senzoru, u předchozí verze s tímhle bojuju zhruba 24 hodin. 

Jak Dexcom G7 drží při sportu?

Senzor jsem nejprve nosil podle návodu na zadní straně paže. Při hraní fotbalu je tak dobře skrytý před různými nárazy a otřesy při kontaktu s protihráči. Pocení se zdá, že zvládá zatím velmi dobře. Hned po aplikaci jsem G7 zafixoval přiloženou náplastí v balení a po 10 dnech držela velmi dobře.

Druhý kus jsem aplikoval na boční stranu paže, kde mám ve zvyku nosit G6. Pravidelně jsem na senzoru ležel každý den, čelil také větším otřesům a nárazům při sportu. Všechno přežil. Nezaregistroval jsem ani výpadky signálu kvůli zalehnutí ve spánku.

Fixační náplast je z podobného materiálu jako ta na senzoru. Oproti G6 je to rozdíl, protože u něj je fixační náplast z plastového materiálu a ten mi někdy zcela nepřilne na kůži.

Se senzorem jsem vyrazil i do sauny. Dvě návštěvy zhruba po 10-15 minutách přežil. Ano, kvůli zvyšené teplotě chvilku neměřil přesně, ale do hodiny byly hodnoty opět v pořádku.

Co odchylky v měření?

Na rovinu přiznávám, že nejsem úchyl na kontrolování přesnosti měření. Pokud nemám podezření, že senzor ukazuje hlouposti, tak ho nekontroluji. Dělám to jen výjimečně, když se mi zdá, že hodnota nesedí, případně ve chvíli, kdy senzor náhle vypadl. V ten moment G6 zkontroluji a zkalibruji.

U Dexcomu G7 jsem odchylku řešil jen první den. Okamžitě po aplikaci, poté po zhruba 12 hodinách už měřil dobře. Další kontrolu jsem udělal po pěti dnech a zdálo se mi, že rozdíl 1 mmol/l je ještě v pořádku.

Odchylka po týdnu fungování Dexcomu G7

Po týdnu jsem ho přeměřil a ráno hlásil rozdíl 1,5 mmol/l. Zkalibroval jsem ho a poté fungoval perfektně.

První kus senzoru si pro mě žádné závěrečné překvapení nenachystal a dojel do úspěšného konce. Kalibrace pomohla natolik, že byl zbývající tři dny velmi přesný. 

I druhý kus tradičně měřil špatně. Na úvod jsem se vyšplhal do solidních výšin. Po zhruba šesti hodinách byla odchylka menší a po deseti už uváděl stejné hodnoty jako glukometr.

Druhý kousek jsem nekalibroval vůbec, protože měřil velmi přesně. Jenže v poslední den nastal problém několik hodin před koncem funkčnosti. Oficiálně měl skončit někdy kolem 13 hodiny. Jenže ráno začal stávkovat a celé dopoledne vypadával signál. Místo grafu jsem měl pouhé tečky. Proto jsem jeho život ukončil o pár hodin dříve.

Bonusových 12 hodin a zahřátí v mžiku

Dexcom G7 má novou funkci: můžete si naplánovat aplikaci nového senzoru. Ten starý zahlásí, že brzy skončí. V hodinu a minutu, kdy má správně přestat fungovat, začíná běžet 12hodinová lhůta na výměnu.

Senzor tak nadále měří glykémii. Proto nemám strách, že skončí v nevhodnou dobu, kdy nemůžu nastřelit nový a rázem bych byl bez měření. Naopak vše si mohu v klidu naplánovat.

Avšak je mi jasné, že to může vést k tomu, že někdo využije těch 12 hodin jako příjemný bonus a vezme nový senzor až úplně umře ten starý.

Výměna za nový je neuvěřitelná pohoda. Jak to probíhá najdete ve videu na mém Instagramu.

Mnohem zajímavější je fáze zahřívání. Po aplikaci prvního vzorku jsem během půl hodiny několikrát hypnotizoval mobil, jestli vše běží v pořádku.

U druhého kusu jsem měl spoustu práce s úpravou zmíněného videa, takže jsem celkem rychle ztratil pojem o čase, až mě z toho vytrhla notifikace, že je senzor připravený.

V tu chvíli jsem si uvědomil, že se pořádně ani nenaděju a už zase znám hodnoty glykémie.

Co cena?

Mnoho z vás zajímá cena a jestli se vejdeme do ročního budgetu 60 tisíc korun. G7 stojí 1666 Kč za kus, podle informací z Aimport.CZ se jedná o cenu senzoru G6 (1520 Kč za kus) plus poměrnou část ceny vysílače (1320 Kč za kus).

Tudíž se není čeho bát.

Závěrečný verdikt

Dexcom G7 se moc neliší od svého předchůdce. Nemyslím to však zle. Naopak je to pochvala, protože G7 většinu času měří a funguje velmi dobře. Krátkodobé poskakování glykémie ale není příjemné. Naštěstí nemám inzulinovou pumpu, tudíž skoky o 1 až 1,5 mmol/l jsem bral s nadhledem. To samé platilo i pro “neposedné” trendové šipky. Na pumpě to však může přinést spoustu nepříjemností.

Menší velikost, kratší doba zahřívání a možnost naplánovat si aplikaci nového kusu, upravené alarmy a integrace Dexcom Clarity do aplikace o dost převyšují nedostatky. Alespoň v mých očích.

Proto se těším, až spotřebuju své zásoby G6 a po Novém roce po Dexcomu G7 moc rád sáhnu.

Podpultové info na konec

A pozor, do videorecenze se mi tahle informace už nevešla, ale na konferenci o technologiích ve zdravotnictví Lifmat padla informace, že by se Dexcom G7 mohla časem dočkat upgradu na 14denní verzi.

Nevím, jestli to je dobrá, nebo špatná zpráva, protože mně 10 dní nepřijde málo. Ale pokud výrobce věří, že udrží svoje CGM déle při životě, tak já se tomu rozhodně bránit nebudu.

Na závěr tedy jen doporučím, ať se na Dexcom G7 zeptáte svého diabetologa a případně zkuste pár kousků. Vrátit se ke G6 můžete vždy.


Zajímá vás něco o Dexcomu G7 a já to v recenzi nezmínil? Napište mi, ať už na e-mail honza@diabetespodcast.cz nebo třeba na instagramový profil, případně facebook


Sledujte mě na uvedených soc. sítích a dejte odběr YouTube kanálu Diabetes Podcast. Během listopadu tam odpálíme naší pětidílnou sérii na oslavu měsíce osvěty diabetu.

Poslechněte si poslední epizodu Diabetes Podcastu:


8 komentářů: “Dojmy: Nový Dexcom G7 dorazí na český trh v prosinci. Co umí a jak funguje?”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.