fbpx

Jak odhalit cukrovku u dětí a odložit její nástup? Každý den bez inzulinu se počítá, říká profesor Šumník

Zdeněk Šumník při natáčení Diabetes Podcastu

Pro první i druhý typ diabetu platí krutý fakt. Každým rokem se zvyšuje počet pacientů s tímto onemocněním. Pokud vezmeme v úvahu cukrovku prvního typu, o které se v Diabetes Podcastu bavíme nejčastěji, tak od roku 1989 vzrostl její výskyt u dětí do 15 let více než čtyřnásobně. Samotná diagnóza je pak šokující pro celou rodinu a zásadně ovlivní dospívání. No jo, ale na obzoru je jistá naděje. Existuje způsob, který navzdory nepříjemnému osudu, dokáže dětem zachovat bezstarostné dětství. 

V této epizodě Diabetes Podcastu je hostem přednosta pediatrické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Zdeněk Šumník. Ptám se ho, jak včas zachytit diabetes u dětí, jak funguje nový lék Teplizumab, co dělá a obecně se bavíme o úrovni dětské diabetologie v Česku.

Nejrizikovější věk, kdy zpravidla dochází k záchytu diabetu, je kolem desátého roku. „Ale většinou už od čtyř, pěti let je to podobné. Méně je dětí do dvou let věku, pak to trochu narůstá, ale že by tu byl jednoznačný peak, to nejsme schopní úplně říct,“ říká profesor Šumník.

Apple Podcasts

Google Podcasty

Spotify

„Začínali jsme na glykovaném hemoglobinu 66 mmol/mol. V současné době za rok 2023 jsme na 51 mmol/mol v celé republice. To je obrovský skok a zlepšení prognózy stran rozvoje komplikace o nějakých 60 procent,“ popisuje Zdeněk Šumník, jak se v posledních letech zlepšuje kompenzace dětských diabetiků.

V celoevropském měřítku se pak Česko řadí mezi premianty. Zlepšení přisuzuje nejen technologiím, ale také lepší péči diabetologických ambulancí a dalších zařízení.

„Teplizumab je obrovská věc. Je to jeden z nejnadějnějších léků, které máme.“

profesor Zdeněk Šumník o léku, který je schopen oddálit klinický začátek diabetu

Poslechněte si tuto epizodu Diabetes Podcastu s profesorem Zdeňkem Šumníkem a dozvíte se, jak funguje lék Teplizumab a také jak se zapojit do populačního screeningu, v tomto díle totiž také probíráme, jak u dětí odhalit predispozice k diabetu 1. typu.

Dětská diabetologie: O čem se mluví v této epizodě?

0:00 Představení hosta profesora Zdeňka Šumníka a tématu
3:03 Jaké pocity má profesor Šumník ze zařazení do žebříčku 50 nejlepších lékařů Česka?
4:13 Proč se zvyšuje počet dětských pacientů s diabetem prvního typu? Jakou roli v tom hraje čistota a špína?
8:45 Jaký věk je nejrizikovější a nejčastěji v něm dochází k zachycení diabetu? Jak se v čase mění kompenzace dětských diabetiků?
12:32 Jak se dá u dětí odhalit predispozice k diabetu 1. typu? Proč je to dobré a jaké kroky nastupují po zachycení predispozice?
19:55 Jak jsou na tom okolní země? Pro koho je projekt určený?
25:10 Co je pro rodice lepší? Vědět, že se cukrovka jednoho dne rozvine, nebo sladká nevědomost?
27:30 Co dělá experimentální lék teplizumab? Jak funguje?
32:33 Jaké jsou vedlejší účinky a kolika pacientů se týkaly? Jak dlouho je lék ve vývoji? O kolik let dětem prodlouží bezstarostné dětství? Jak se pacientům podává?
40:24 Záludná otázka na závěr: Co je na cukrovce nejlepší podle pana profesora Šumníka?


Povídání máme v Diabetes Podcastu víc než dost. Proto doporučím, ať se mrknete do našeho archivu v sekci Epizody.


Na začátku roku jste si mohli poslechnout povídání tvůrčího tria: moderátor Honza a zvukař Tomáš jsou diabetici 1. typu, editor a mistr zvuku Jakub se jich ptal, jak vypadají jejich životy s cukrovkou. V únorové epizodě jsme se zaměřili na technologie v léčbě diabetu a zeptali se doktora Michala Krčmy z FN Plzeň, jestli se někdy podaří vyléčit cukrovku.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!

IG: @hrusovskyjan
FB: @hrusovsky.j
IG: @rawaudio_cz


2 komentáře: “Jak odhalit cukrovku u dětí a odložit její nástup? Každý den bez inzulinu se počítá, říká profesor Šumník”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.