fbpx

Nevidomý diabetik Benjamin Levíček: jaký je život s dvěma hendikepy?

Benjamin Levíček při natáčení Diabetes Podcastu

Diabetes dokáže být hendikep. Je to chronické onemocnění, které umí potrápit. Jenže co když se tahle nemoc spojí s postižením nebo vadou. Benjamin Levíček je nevidomý diabetik. Od dětství nevidí, v průběhu života se u něj ještě rozvinula cukrovka 1. typu, přesto je skvělým příkladem člověka, který si užívá život. Cestuje, věnuje se hudbě a ve sportu zvaném showdown patří mezi světovou dvacítku. Jak ovládá inzulinovou pumpu a řeší další záležitosti spojené s diabetem nebo proč mu kvůli senzoru hrozila kontumace rozebíráme v další epizodě Diabetes Podcastu. 

Aktualizace: Na začátku července 2024 Benjamin zemřel. Odpočívej v pokoji, Bene 💙

Nevidomý diabetik. Co se dozvíte v této epizodě Diabetes Podcastu?

  • Jak si nevidomí diabetici měří glykémii a aplikují inzulin
  • V kolik letech Benjaminovi diagnostikovali cukrovku a jakou příhodu s tím má spojenou
  • Co je zač sport zvaný showdown, ve kterém Ben patří mezi TOP20 nejlepších hráčů na světě
  • Proč mu hrozil postih v zápase, když mu začala pípat pumpa a senzor, a jak celou situaci vyřešil
  • Ben je také velkým cestovatelem, takže se v Diabetes Podcastu pochlubil, kde všude byl, co má na cestování a objevování nejradši
  • Proč je jeho největším snem navštívit Somálsko?

Bena jsem objevil úplnou náhodou, protože právě on mě kontaktoval jako první, aby se zeptal, jestli znám způsob, jak výrobce inzulinových pump upozornit na nevidomé diabetiky. Ti totiž opravdu nemají snadné podmínky pro dávkování inzulinu. Jak to celé probíhá zjistíte v této epizodě.

Pro Bena a další nekoukače, jak si nevidomí říkají, je stěžejní haptická nebo hlasová zpětná vazba, aby věděl, kde se v aplikaci nachází, nebo kde je jaké tlačítko.

To však jeho inzulinová pumpa neumí. Tak se ji prostě naučil ovládat bez těchto funkcí.

“Myslím, že pokud někdo z nevidomých dostane cukrovku, tak se může stát, že kvůli této nemoci je méně akční. Neříkám, že to tak musí platit u všech, ale je možné, že určitá skupina nevidomých diabetiků se neukazuje,” popisuje Benjamin, že se v komunitě nevydomých příliš nemluví o tom, že je někdo diabetik.

Apple Podcasts

Google Podcasty

Spotify

A rovnou má i pozvbuzující slova: “Není potřeba se stydět nebo bát, že by vám lidi nechtěli pomoci. Je spousta ochotných a fajn lidí, kteří jakýmkoliv způsobem pomůžou. Spousta věcí se dá dělat, i když nevidíte a máte cukrovku,” říká Ben.


I letos pokračujeme v pravidelném vydávání Diabetes Podcastu a kombinujeme zajímavé příběhy s praktickými a edukativními epizodami.

Na začátku roku jste si mohli poslechnout povídání tvůrčího tria: moderátor Honza a zvukař Tomáš jsou diabetici 1. typu, editor a mistr zvuku Jakub se jich ptal, jak vypadají jejich životy s cukrovkou.

V únorové epizodě jsme se zaměřili na technologie v léčbě diabetu a zeptali se doktora Michala Krčmy z FN Plzeň, jestli se někdy podaří vyléčit cukrovku.

Hostem březnového dílu byl profesor Zdeněk Šumník, který je přednostou pediatrické kliniky v FN Motol. S ním jsme probírali, jak odhalit, že se jednoho dne u dítěte rozjede cukrovka, co se s ním dá dělat a jakou revoluci způsobil lék známý jako Teplizumab.

V dubnu jsme si povídali s nutriční terapeutkou Monikou Němečkovou o jídle: o alternativách cukru, jak pracovat se sacharidy, tuky nebo vlákninou v potravinách.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!

IG: @hrusovskyjan
FB: @hrusovsky.j
IG: @rawaudio_cz


Jeden komentář: “Nevidomý diabetik Benjamin Levíček: jaký je život s dvěma hendikepy?”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.