fbpx

Probudila se a neviděla na dálku. Co mám cukrovku, jsem ambicióznější, říká biatlonistka Tereza Jandová

Biatlonistka Tereza Jandová při natáčení Diabetes Podcastu.

Z letošní světové univerziády v Lake Placid má zlato a dva bronzy. Patří mezi talenty nové generace českého biatlonu. A také je víc než rok diabetičkou. Biatlonistka Tereza Jandová je skvělým příkladem, že s cukrovkou život nekončí a každý se můžeme věnovat tomu, co nás baví.

Měl to být normální letní den roku 2022. Jenže Tereza Jandová se probudila a neviděla na dálku. Do toho přišla obrovská žízeň. Její maminka je zdravotní sestra a tyto varovné signály a příznaky nejspíš velmi dobře zná. Proto své dceři odebrala krev, aby zjistila, co se děje.

Apple Podcasts

Google Podcasty

Snad to bude chyba

Druhý den přišly výsledky se zvýšenou hladinou cukru v krvi. “Po konzultaci s mojí doktorkou jsme usoudili, že pojedeme do nemocnice. Tam mi naměřili hodnoty 34 mmol/l.,” popisuje Tereza, za jakých okolností se dozvěděla o své nové kamarádce.

“Nejsem člověk, co si dává nějaké cíle, maximálně krátkodobý. Ale přijde mi, že od doby, co mám cukrovku, tak jsem víc ambiciózní a ty cíle mám. Snažím se stát nohama na zemi. Teď je to tak, že co mě cukrovka pustí, tak bych chtěla mít co nejlepší výsledky a podívat se už do Světovýho poháru.”

Tereza Jandová o svých snech a ambicích v biatlonové kariéře

“Doufala jsem, že to bude nějaká chyba. Mamka taky doufala, že to cukrovka není, že to prostě byly jenom špatné odběry. Bohužel v nemocnici se to potvrdilo,” říká Tereza v Diabetes Podcastu.  

Následujících několik dní strávila v nemocnici, kde narazila na skvělý personál. Zdravotní sestra se ji snažila ukliďnovat, že biatlonu se vzdávat rozhodně nemusí a že existují profesionální sportovci s cukrovkou.

V tomhle ohledu ji pomohl příběh skeletonistky Aničky Fernstädt, která se s cukrovkou podívala i na zimní olympijské hry v Číně. Také ona byla hostem Diabetes Podcastu.

Přijdťe na Diabetes Podcast Live. Pro více informací klikněte na obrázek.
Více informací ve facebookové události.

Biatlonistka s cukrovkou. Co se dozvíte v této epizodě?

0:39 Kdy Tereze diagnostikovali cukrovku? Co tomu předcházelo? Jakou roli v diagnóze hrála její maminka? Proč se bála, že už nebude nikdy sportovat?
4:44 Neměla v hlavě myšlenky, proč ji cukrovka potkala a čím si tuhle nemoc zasloužila? Jaké jsou odpovědi na otázku: proč mám cukrovku já?
5:36 Jak náročná a složitá je kombinace cukrovka a profesionální sport? Edukovala své parťačky a partáky z biatlonového týmu? Jaká byla jejich reakce a byli by schopní Terezu zachránit v případě nouze?
9:22 Pochybovala nad tím, jestli se biatlonu věnovat i dále? Jak se k jejímu hendikepu staví trenéři a další biatlonisté?
13:50 Jak se změnil její tréninkový režim a závodní rutina? Jak doplňuje sacharidy během sportování? Co dělá glykémie po závodech nebo trénincích?
19:18 Nevadí, že během závodu neznáš svoji glykémii? S jakou glykémií vyráží do závodu? Jaký vliv má stres na hladinu cukru v krvi? Jakou měla po závodě nejvyšší glykémii?
24:45 Změnila Tereza svůj přístup k jídlu kvůli cukrovce? Jaké jídlo ji překvapilo a co musela vymazat ze svého jídelníčku?
28:01 story o kachně se zelím a bramborovým salátem…
29:36 Pomáhá jí cukrovka při závodech? Může tahle nemoc zvyšovat výkon? Co dělá při krizových situacích?
33:48 Co je podle Terezy na cukrovce nejlepší?


Povídání máme v Diabetes Podcastu víc než dost. Proto doporučím, ať se mrknete do našeho archivu v sekci Epizody.

Minulý rok v listopadu jsme jsme měsíc osvěty diabetu oslavili s byznysmenem Tomášem Raškou z Natlanduatletickou legendou Romanem Šebrlem, silákem Jirkou Tkadlčíkem a lékářem Janem Šoupalem.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!


6 komentářů: “Probudila se a neviděla na dálku. Co mám cukrovku, jsem ambicióznější, říká biatlonistka Tereza Jandová”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.