fbpx

Lékaři mu nedoporučovali posilování. Neobyčejný diabetik Jiří Tkadlčík si prosadil svou a uzvedne přes 400 kilo

Je to silák, Český lev a uzvedne skoro půl tuny. Jirka Tkadlčík je mistrem světa a držitelem světového rekordu v mrtvém tahu. Jeden z nejsilnějších mužů světa se ale celý život potýká s cukrovkou. V další epizodě Diabetes Podcastu, popisuje, jak jde posilování a tahle nemoc dohromady a zároveň odkrývá svůj životní příběh.

Jirka Tkadlčík je svým způsobem neobyčejný člověk. Zpočátku rozhovoru se trochu držel, ale po několika minutách popustil uzdu emocím. Od 3 let má cukrovku a v Diabetes Podcastu vzpomínal, jak ho doktoři kvůli nemoci zrazovali od posilování a cvičení.

Jako malý kluk jsem nosil takovou klíčenku a to byl tubus s cukry. To jsem byl hrozně oblíbený, protože jsme někde byli a ostatní se ptali, co to mám. Hroznové cukry, klasický cukr. To si pamatuju, že bylo vtipný, jak jsem všude běhal s cukrama.

Jiří Tkadlčík o dia zážítcích z dětství

V mládí hrál hokej, ale kvůli zranění si musel dát pauzu. Poté se k hokeji už nevrátil. Tak chtěl začít posilovat, jenže doktoři mu říkali, že jako diabetik by neměl zvedat těžké váhy. Jirka si stál za svým a dneska je mistrem světa v mrtvém tahu a drží rekord, kdy uzvedl 406 kilogramů.

Jednu dobu na základce mě litovali. Mě už to sralo. Jirka chudáček. Já byl nejlepší z tělocviku, hodil nejdál, zaběhl nejrychleji a oni mě litovali, že jsem chudáček. Lítost nesnáším, je úplně na prd, to tě deformuje.

Jiří Tkadlčík

Zkrátka vždy chce ukázat ostatním, že i s cukrovkou se dají dělat neobyčejné věci. Ve škole mu chtěli učitelé dávat úlevy, protože je diabetik. On to nesnášel, a tak chtěl ostatní přesvědčit, že vše zvládne jako ostatní.

Poslechněte si tento příběh u nás na webu v tomto článku, nebo také v podcastových aplikacích SpotifyApple Podcasts a Google Podcasts.

Unikla vám některá předchozí epizoda?

Pozornost věnujte i předchozím dílům. Ve třetí epizodě jsme si povídali se skeletonistkou Annou Fernstädt o její diagnóze, která přišla jen několik dní před odjezdem na olympijské hry do Číny, nebo jak se těší na letošní sezónou, kterou poprvé absolvuje jako vrcholová sportovkyně-diabetička.

S desetibojařem Romanem Šebrlem jsme si zase povídali o tématu rodiče a jejich dítě s cukrovkou. A v úvodním díle jsme přinesli příběh podnikatele Tomáše Rašky, který i s cukrovkou dokázal vybudovat velkou investiční společnost Natland.


4 komentáře: “Lékaři mu nedoporučovali posilování. Neobyčejný diabetik Jiří Tkadlčík si prosadil svou a uzvedne přes 400 kilo”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.