fbpx

Ať se dítě hlídá spíš samo a dělá, co ho baví a žije normálně, říká Roman Šebrle, jehož dcera je diabetička

Je olympijským vítězem a mistrem světa v desetiboji. Také je ale rodičem, jehož dcera má diabetes. Jaké to je starat se o potomka s cukrovkou a co rodiče, kteří jsou zdraví, řeší v boji s touto nemocí? O tom vypráví Roman Šebrle v dalším díle Diabetes Podcastu.

Jeho dcera Kateřina je nyní v teenagerovském věku. Cukrovka jí do života vstoupila před 11 lety, když dceři Romana Šebrleho bylo pět let.

“Nebylo to příjemné prvních pár měsíců. Setkali jsme se s tím poprvé a zjišťovali jsme, co vlastně cukrovka je, co obnáší a pochopitelně první měsíce jsme tomu nevěřili,” vzpomíná Šebrle v Diabetes Podcastu.

To byly různé věci, jako že vám vyženou z těla parazity a začne to fungovat, že vám dají přípravek, který to bude obnovovat a podobně. Ale tyhle věci nefungují.

Roman Šebrle o radách, ať zkusí alternativní léčbu cukrovky

Okamžitě s manželkou začali pátrat, co na ně a jejich dceru čeká. Jak se správně stravovat, píchat inzulin, měřit glykémii a především počítat sacharidy a gramáž jídla.

Také se mu ale do hlavy vkrádaly myšlenky, proč cukrovka potkala jeho dceru: “Proč to dostala? Vím, že těch dětí je daleko víc. Zpočátku jsem si říkal, proč jsem to nedostal já než pětileté dítě, které má vše před sebou?”

Kdo o cukrovce nic neví, tak se ptá: “ona nemůže jíst normální jídlo, ona musí to diabetický jídlo?” No ne, může normálně všechno, jenom si musí adekvátně k tomu píchnout. Nemůže se přejídat, musí se hlídat, ale kdo se nemusí hlídat, že jo? Pomáhalo mi se s nemocí vyrovnat, když jsem viděl, že to není tak hrozné, jak se v prvních chvílích zdá.

Roman Šebrle v Diabetes Podcastu

V Diabetes Podcastu olympijský šampion v desetiboji dále popisuje, jak se mohou rodiče s krutou diagnózou vyrovnávat. Proč nemají dítě držet ve vakuu, ale naopak ho maximálně podporovat, aby mělo normální, běžný život a dělalo vše, co ho baví.

Nejnovější epizodu poslouchejte v tomto článku, nebo také v podcastových aplikacích Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Unikla vám předchozí epizoda?

Pusťte si příběh podnikatele a zakladatele investiční společnosti Tomáše Rašky.


15 komentářů: “Ať se dítě hlídá spíš samo a dělá, co ho baví a žije normálně, říká Roman Šebrle, jehož dcera je diabetička”

  1. Je to půl roku,co se projevila cukrovka u mé 5leté vnučky,je to přesně tak jak to říkáte v rozhovoru, proč zrovna ta naše holčička, nejdříve máte lítost,pak vztek a pak si uvědomíte, že tím nic nezměnite a musite zabrat,co nejvíce pomoct a naučit se s ní žít a bojovat.
    Tenhle rozhovor se mi moc libil,je přesně o tom,co teď všichni prožíváme. Vaše stránky ráda sleduji,jste super. Simona (babička 5leté Aličky)

    • Simono, moc díky za váš komentář. Jsem rád, že se rozhovor líbí a přeju hodně zdaru a hlavně ať se vnučce daří mít co nejlepší glykémie 😉

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.