fbpx

Vztah rodič a mladý diabetik: Nediktujte, mluvte s ním o cukrovce, radí Míša a Veronika Mervartovy

Veronika Mervartová a její dcera Míša při natáčení Diabetes Podcastu

Rodina je v drtivé většině případů nejprve šokovaná, když cukrovka vstoupí do života dítěte. Diagnóza není změnou jen pro samotného diabetika, ale i pro jeho nejbližší. Obzvlášť to platí v případě dětí nebo teenagerů s cukrovkou. Jak se s nepříjemnou diagnózou vyrovnat a jak si udržet pozitivní mysl? Na to hledám odpovědi v dnešní epizodě Diabetes Podcastu s Veronikou Mervartovou a její dcerou Míšou. 

Cukrovku má Míša od třinácti let a jak popisuje její maminka Veronika, byla a stále je velmi zábavnou pacientkou. V životě si prošly mnoha dramaty: od hospitalizace na jipce, přes let vrtulníkem, když si Míša několik dní neaplikovala inzulin, až k problémům na konzervatoři, které vyvrcholily odchodem z vysněné školy.

Tento díl Diabetes Podcastu patří mezi nejsilnější a nejupřímnější epizody. Veronika vzpomíná, jak se cítila, když kdysi malá třináctiletá Míša přišla ze školy a řekla, že má cukrovku. Samozřejmě jí to nevěřila, pak si ale začala všímat, že její dcera opravdu vypije hodně tekutin.

Jedete do nemocnice a pořád čekáte, že řeknou, že se spletli. Vidíte ji napojenou na infuzích na jipce a je to strašný šok. Ale pořád to není to nejhorší.

Veronika Mervartová o první reakci na diagnózu

Pak už to jde ráz na ráz. Ale to nejhorší teprve přijde. “Jako rodič si nemůžete pomoct, když vidíte, že se dítě ničí. Může být jako zdravé, ale nedělá to. To je absolutní pocit bezmoci,” popisuje Veronika Mervartová.

Míša totiž nebyla poslušnou pacientkou, sice se zpočátku pro cukrovku nadchnula, protože to bylo něco nového. Jenže rychle jí to přešlo.

Zapište si do kalendářů naši akci Diabetes Podcast Live a datum 7. prosince. Účast potvrzujte ve facebookové události.

Neustálý tlak a přísnost ale u Míši vyvolávalo apatii a nezájem o nemoc. Přesto všechno je tento díl skvělou ukázkou, jak se svým dítětem komunikovat a bavit se o nepříjemné diagnóze.


Rodič a dítě s cukrovkou: Co se ještě dozvíte v této epizodě?

0:00 Úvod a představení hostů
5:21 Míša přišla ze školy a řekla, že má cukrovku. Jaká byla reakce její maminky? Co se honí rodičům v hlavě, když se dozví, že jejich dítě má cukrovku? Jak novou diagnózu vnímala Míša?
11:31 Proč Veronika hodně řvala na svou dceru a proč to bylo špatně?
14:57 Jak mají rodiče komunikovat s dětmi a lékaři? Jaké byly návštěvy Míši a Veroniky na diabetologii? Proč si je lékař volal samostatně?
21:50 Pomáhá strašení, jaké komplikace na diabetika čekají? Že přijde o nohu, zrak nebo ledviny? Jakého rizika se Míša zalekla nejvíc?
24:07 Má cenu se bát přechodu z dětské diabetologie mezi dospělé pacienty? Proč měla Míša odpor k diabetu a k lékařské péči?
31:11 Mají rodiče své dítě hlídat každý den? A co posílání inzulinu na dálku?
36:01 Kdy Míša prožívala nejhorší období ve svém životě s cukrovkou?
41:54 Byla jejich zkušenost s chováním učitelů na konzervatoři výjimkou? Nebo se školství dívá na děti s cukrovkou skrz prsty?
46:16 Co by Míša a Veronika vzkázaly rodičům malých diabetiků?
48:15 Co je podle nich na cukrovce nejlepší?


Povídání máme v Diabetes Podcastu víc než dost. Proto doporučím, ať se mrknete do našeho archivu v sekci Epizody.

Minulý rok v listopadu jsme jsme měsíc osvěty diabetu oslavili s byznysmenem Tomášem Raškou z Natlanduatletickou legendou Romanem Šebrlem, silákem Jirkou Tkadlčíkem a lékářem Janem Šoupalem.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!

IG: @hrusovskyjan
FB: @hrusovsky.j
IG @rawaudio_cz


Jeden komentář: “Vztah rodič a mladý diabetik: Nediktujte, mluvte s ním o cukrovce, radí Míša a Veronika Mervartovy”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.