fbpx

Zápas s cukrovkou se nedá vyhrát, ale může z něj být slušná plichta, říká podnikatel Tomáš Raška

Tomáš Raška byl dalším hostem Diabetes Podcastu

Z nejhoršího vytáhnul fotbalovou Slavii Praha a nyní se pokouší vzkřísit tradiční oděvní značku Kara. Tomáš Raška je zakladatelem velké investiční skupiny Natland a také je diabetikem. Jak zvládá každodenní boj s cukrovkou, proč je pro něj kickbox a sport tou nejlepší cestou ke správné kompenzaci a jak dramaticky vypadaly jeho začátky s touto nemocí uslyšíte v Diabetes Podcastu.

Listen to “Zápas s cukrovkou se nedá vyhrát, ale může z něj být slušná plichta, říká podnikatel Tomáš Raška” on Spreaker.

S cukrovkou se Raška pere už dvacet let. Doktoři mu ji diagnostikovali ve 22 letech. Tehdy byl schopný vypít 14 litrů tekutiny denně a v nejhorší fázi vážil padesát kilogramů, přičemž měří 186 centimetrů.

Jeho organismus byl před totálním rozkladem, okamžitě byl převezen na ARO a tam strávil dva týdny, než ho doktoři stabilizovali.

V nemocnici přišli a řekli: “Budete na inzulinu, jste na něm závislý, budete si píchat inzulin.” Pamatuju si, že jsem jim řekl, že ani náhodou si píchat nebudu. Samozřejmě to byla hloupost.

Tomáš Raška, zakladatel a majitel investiční společnosti Natland

Dramatický začátek měl ale pokračování. Raška si dlouhé roky neměřil glykémii, ani nechodil k diabetologovi.  “Musím přiznat, že jsem k tomu prvních pět let přistupoval jako flink. To bylo slabý,” říká Raška v Diabetes Podcastu.

Přiznává také, že se jeho přístup změnil za minutu dvanáct. Velký vliv na to měla dopravní nehoda, ke které došlo, protože nedokázal rozpoznat hypogyklémii.

Můj trenér by vám řekl, že když klesám a mám hypoglykémii, tak je to znát na výkonu, ale obráceně. Výkon výrazně roste. Nevidím k tomu žádný důvod. Jestli to není snaha těla o přežití, dokončit boj a utéct z něj, co máme v DNA od pravěku.

Tomáš Raška, zakladatel a majitel investiční společnosti Natland

Tato epizoda Diabetes Podcastu je otevřenou zpovědí úspěšného byznysmena, který dokázal vybudovat velkou investiční firmu Natland.

Po dramatickém úvodu se ale Raška naučil žít s touto nemocí a přijal ji za svou. A co je podle něj na cukrovce nejlepší? Že ho nutí hýbat se a starat se o vlastní tělo.

“Souboj s glykémií považuju za dobrý sport od okamžiku, kdy jsem přešel na kontinuální měření glykémie. Jsem 75 % času v rozmezí? Super. 80 %? To chci dát. Pak klesnete na 79 % a jste smutný. To je soutěžení sám se sebou, aby to bylo. To mě vážně baví,” popisuje Raška.


13 komentářů: “Zápas s cukrovkou se nedá vyhrát, ale může z něj být slušná plichta, říká podnikatel Tomáš Raška”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.