fbpx

S cukrovkou do země diktátora Kima. Největší problém byl s glukometrem, říká diabetička Míša

Cestování s cukrovkou. O tom si Honza povídal s Míšou Lilianou Mikeškovou.

Cestování s cukrovkou není jen tak. Musíte tahat spoustu věcí a vybavení: to jsou náhradní inzuliny, senzory, kanyly, dezinfekce, cukry. Je toho fakt hodně, navíc další strasti nás mohou potkat po cestě. V dalším díle Diabetes Podcastu probereme s Míšou Lilianou Mikeškovou, jak na cesty a co nezapomenout doma.

Pro řadu diabetiků může být cukrovka překážkou k cestování. U hosta dalšího dílu Diabetes Podcastu to ale neplatí. Vedle tradičních letovisek a destinací Michaela Liliana Mikešková navštívila Severní Koreu.

Jaké to je v zemi pod nadvládou Kim Čong-una? Nebála se, co ji v diktatuře jako diabetičku čeká a proč byl při cestě největší problém glukometr?

Dále mě zajímal Míši osobní příběh s cukrovkou. S touto nemocí žije už od 9 let. Tehdy se jí ze dne na den obrátil život naruby.

Jako dítě a holka jsem strašně rychle vyspěla. Hlavně po psychické stránce. Musela jsem se o sebe starat. Vědět, co mám dělat, jak se zachovat a nespoléhat se na okolí.

Michaela Liliana Mikešková o diagnóze v 9 letech

Samozřejmě i ona si prošla obdobím vzdoru. Nechtěla nemoc přijmout a nebylo jí příjemné, že je jiná než ostatní. V průběhu puberty se problémy projevily nejvíc, kdy jí bylo jedno, jakou glykémii má nebo že špatně vypočítala sacharidy. Dlouhé roky dokonce o své nemoci příliš nemluvila, protože nechtěla dávat najevo, že je slaboch.

Apple Podcasts

Google Podcasty

Cestování a diabetes. Jak na to?

V této epizodě si povídáme nejen o návštěvě Severní Koreje. Také se věnujeme praktickým záležitostem. Co všechno si musí diabetik sbalit s sebou na cestu? A kolik? Velmi často totiž váháme, jestli toho vybavení není málo.

Míša doporučuje, ať se naučíte dělat seznam. V klidu si sednout a sepsat, co musím mít s sebou. A pak už jen jedete položku po položce. Kromě vybavení je dobré myslet i na jídlo.


Co se dozvíte v této epizodě?

0:45 Úvod, představení hosta, jaká je Míša pacientka, daří se ji zkrotit cukrovku? Jak dlouho má diabetes a proč si pamatuje přesné datum, kdy si poprvé píchla inzulin?
6:17 Jaké senzory používá? Proč se zpočátku bránila nasazení inzulinové pumpy? Kdo má největší zásluhu na tom, že si nakonec pumpu vybrala? A jak zvládala pubertu s cukrovkou? 
11:26 Kdy Míša prozřela a uvědomila si, že nemůže na cukrovku kašlat? 
15:11 Jak na cestování s cukrovkou? Kolik zemí Míša procestovala? Jaká země je její NEJ? Proč navštívila Severní Koreu a z čeho jako diabetička měla největší stres?
24:17 Přemýšlela nad tím, co by dělala, kdyby ji zatkli, protože by její přítomnost vyhodnotili jako závadnou pro severokorejský režim? 
27:22 Jak se připravit na delší dovolenou? Co všechno si vzít za vybavení a kolik? Čím se prokazovat v cizině, že mám diabetes? Co Míša radí lidem s cukrovkou, kteří se bojí, že by někomu měli říct o své nemoci? 
35:55 Dělá si rešerši před cestou? Má připravené kontakty pro případ nouze? Proč hledat ubytování podle lednice a zároveň si pořídit chladící pouzdro? Kam by se Míša ještě ráda podívala?
40:29 Proč hloupý člověk nemůže mít cukrovku a co je na této nemoci nejlepší?


Povídání máme v Diabetes Podcastu víc než dost. Proto doporučím, ať se mrknete do našeho archivu v sekci Epizody.

Minulý rok v listopadu jsme jsme měsíc osvěty diabetu oslavili s byznysmenem Tomášem Raškou z Natlanduatletickou legendou Romanem Šebrlem, silákem Jirkou Tkadlčíkem a lékářem Janem Šoupalem.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!

 


2 komentáře: “S cukrovkou do země diktátora Kima. Největší problém byl s glukometrem, říká diabetička Míša”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.