fbpx

Olympiáda byla obrovský výkon a je hustý, co jsem dokázala. Na novou sezónu s cukrovkou se těším, tvrdí skeletonistka Anna Fernstädt

Jen několik dní před startem na zimních olympijských hrách ji diagnostikovali cukrovku. V ten moment se Anně Fernstädt začal vzdalovat životní sen. Ona ale překonala nesnáze a na olympiádě startovala. Nakonec brala v závodě skeletonistek 7. místo, ale jen samotná účast byla takové malé vítězství. O šokující diagnóze a prvních dnech po ní se s Aničkou bavíme v dalším díle Diabetes Podcastu.

Anička pracovala několik let na splnění svého velkého snu. Každý den a každou činnost podřizovala tomu, aby jednoho dne startovala na olympijských hrách.

S trenérem jsme přišli do nemocnice a řekli jsme, že chci nechat vyšetřit krev, protože něco je špatně. Forma šla dolů. Pocitově mi nebylo blbě. Byla jsem unavená. Glykémii jsem měla 37 mmol/l. Doktoři říkali, že jak jsem byla trénovaná, tak jsem to tolik nevnímala.

Anna Fernstädt o chvíli, kdy ji lékaři diagnostikovali cukrovku

Najednou byla kousek pod vrcholem a v tu chvíli ji pod nohy přiletěla obrovská kláda pod nohy. Lékaři příliš nedoporučovali, aby Anička odjela na zimní olympijské hry do Číny.

Nakonec měla štěstí, že narazila na lékařku, která byla ochotná i vzhledem k velkému časovému posunu být vzhůru a Aničce radit co má dělat. I díky tomu si česká skeletonistka mohla po olympijském závodě dát jídlo, které byste možná nečekali.

Přes léto jsme se zase víc naučili. Teď se mě ptají: “máš to vyzkoušený a těšíš se na další sezónu?” Nemám to vyzkoušený, mám jeden závod, neměla jsem celou sezónu, bůh ví jak to bude. Bude zima, bude teplo, nevyspím se, budu mít nervy, všechny tyhle věci hrajou roli. Na první závody ani nebudu vědět, co glykémie bude dělat. Jsem zvědavá, jaké to bude a těším se na to.

Anna Fernstädt o nové sezóně a závodění s cukrovkou

V tomto díle otevřeně přiznává, že se směje a je veselá osoba, ale i ona zažívá chvilky, kdy ji cukrovka trápí. V ten moment řekne svým nejbližším nebo přátelům, že glykémie není v pořádku a jde pryč.

Poslechněte si další epizodu Diabetes Podcastu a poznejte její příběh a zkušenosti, které za několik měsíců s cukrovkou získala. A také Aniččce fanděte, právě nyní v listopadu začíná její první sezóna s cukrovkou. Tak ji držte palce, ať to zvládne.

Nejnovější epizodu poslouchejte v tomto článku, nebo také v podcastových aplikacích Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Unikla vám předchozí epizoda?

Poznejte příběh olympijského šampiona a mistra světa v desetiboji Romana Šebrleho, který vychovává dceru s cukrovkou. Ať se dítě hlídá spíš samo a dělá, co ho baví a žije normálně, říká Šebrle v Diabetes Podcastu.

Nebo se nechte inspirovat podnikatelem a zakladatelem investiční společnosti Natland Tomášem Raškou, který se dvacet let pere s cukrovkou a jeho začátky s nemocí rozhodně nebyly ukázkové. Vedle toho dokázal vybudovat firmu, která spravuje majetek v řádu miliard korun.


10 komentářů: “Olympiáda byla obrovský výkon a je hustý, co jsem dokázala. Na novou sezónu s cukrovkou se těším, tvrdí skeletonistka Anna Fernstädt”

  1. […] Ve třetí epizodě jsme si povídali se skeletonistkou Annou Fernstädt o její diagnóze, která přišla jen několik dní před odjezdem na olympijské hry do Číny, nebo jak se těší na letošní sezónou, kterou poprvé absolvuje jako vrcholová sportovkyně-diabetička. […]

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.