fbpx

Můžu s inzulinovou pumpou a senzorem do sauny nebo na rentgen? Známe odpovědi na praktické otázky

Karolína Peterková je edukátorkou inzulinových pump Tandem a kontinuálních senzorů Dexcom. Diabetes má už 24 let.

Další díl Diabetes Podcastu je praktickým průvodcem života s cukrovkou a s technologiemi. Každý den se diabetici ptají, jestli můžou se senzorem nebo s pumpou do moře, do sauny nebo na rentgen či magnetickou rezonanci. Proto jsme si pozvali Karolínu Peterkovou, která je edukátorkou inzulinových pump Tandem a senzorů Dexcom.

Karolína žije s cukrovkou už téměř čtvrt století a za tu dobu si vyzkoušela pěknou řádku pump nebo senzorů. Těžko bychom hledali povolanějšího člověka, tak si poslechněte tuto epizodu. Poté už se nikdy nebudete ptát, co jako diabetik dělat na letišti, v sauně nebo v moři.

Alespoň v to doufám. Samozřejmě jsme probrali i spoustu jiných záležitostí. Například jaké prekérní situace může způsobit inzulinová pumpa při sexu.

Také se bavíme o různých alergických reakcích, ať už jde o nepříjemné svědění a vyrážku způsobenou lepidlem na senzoru nebo o pálení, štípání a zarudnutí po aplikaci inzulinu.

Nezapomněli jsme ani na cestování s cukrovkou. S Kájou proto probíráme, jaké situace mají diabetici očekávat na letišti a na co si dávat pozor při procházení bezpečnostním rámem.

A dost podstatnou součástí tohoto dílu je také debata o pravidelném vyměňování jehliček u inzulinových per nebo infuzních setů. Proč to střídat a jaké komplikace nám hrozí? S tím souvisí i vyhazování dia odpadu. Víte, kam vyhazovat staré senzory, kanyly, jehličky nebo inzuliny? Nebojte, s Kájou vám poradíme.

Užijte si další epizodu a ještě přikládáme pro přehled, co na vás během následujcíí epizody čeká:

3:06 Jak dlouho žije Kája s cukrovkou?

7:31 Kdo jsou lidé, kteří se obrací na edukátory? Jaké jsou nejčastější otázky kolem senzorů a inzulinových pump?

8:45: Co s inzulinovou pumpou při spaní a sexu?

12:26 Mohu se senzorem nebo inzulinovou pumpou do sauny? Na co si při saunování dávat pozor? Když jdu na rentgen, mám se bát o senzor? Co bezpečnostní rámy na letišti, mohou poškodit senzor?

18:35 Dovolená u moře, jak na koupání s pumpou nebo senzorem v moři?

20:57 Co dělat, když mám alergickou reakci na lepidlo ze senzoru? Jak může pomoci mýdlo nebo bariérový sprej?

25:05 Mám alergickou reakci na inzulin, jak takový problém řešit?

27:04 Proč pravidelně měnit infuzní sety? Jak často je měnit? A co výměna jehliček u inzulinových per? Jaká jsou rizika, když jehličky nebo sety nebudu měnit?

33:06 Kam s odpadem ze senzorů, per a pump?

35:53 Trendové šipky na senzoru, jak s nimi pracovat a co je to pravidlo 2-4-6?

46:15 Co je na cukrovce nejlepší podle Karolíny Peterkové?

Jste tady poprvé a neznáte Diabetes Podcast? Tak začněte poslouchat!

V dubnovém díle jsme si pozvali nutriční terapeutky Moniku a Míšu, které můžete znát z instagramového profilu @eat_your_fears. Z tohoto rozhovoru se dozvíte, proč si nezakazovat jídlo a také se naučíte počítat sacharidy a dávky inzulinu.

Letošní rok jsme Diabetes Podcast zahájili s doktorkou Evou Horovou. V březnové epizodě popisuje, jak na fyzickou aktivitu s cukrovkou. Zjistíte, jak upravovat dávkování inzulinu, co jíst před sportem, v jeho průběhu a po něm a také proč zapínat sportovní režim na inzulinové pumpě.

Vedle toho jde k dispozici náš praktický průvodce sportem pro diabetiky také v textové formě. Záleží tedy jen na vás, čemu dáte přednost.


Pozornost rozhodně věnujte listopadové sérii z roku 2022. V úvodním díle jsme přinesli příběh podnikatele Tomáše Rašky, který i s cukrovkou dokázal vybudovat velkou investiční společnost Natland.

S desetibojařem Romanem Šebrlem jsme si zase povídali o tématu rodiče a jejich dítě s cukrovkou.

Do třetí epizody přišla skeletonistka Anna Fernstädt, která se jen několik dní před odjezdem na olympijské hry do Číny dozvěděla, že má cukrovku.

Čtvrtý příběh se týká siláka a strongmana Jiřího Tkadlčíka. Tomu doktoři nedoporučovali posilování. On si ale prosadil svou, uzvedne přes 400 kilo a je rekordmanem ve zvedání těžkých vah.

V posledním pátém díle jsme s diabetologem Janem Šoupalem probrali budoucnost léčby a především současné moderní vychytávky.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!


3 komentáře: “Můžu s inzulinovou pumpou a senzorem do sauny nebo na rentgen? Známe odpovědi na praktické otázky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.