fbpx

Praktický průvodce sportem a cukrovkou: Počítejte s hypoglykémií, bez cukrů riskujete, říká lékařka Eva Horová

Pravidelný pohyb je ideální prevencí před řadou nemocí. Být fit je zkrátka fajn. Jenže mnoho diabetiků může mít z fyzické aktivity obavy. Proto jsme další díl Diabetes Podcastu pojali jako praktického průvodce a s doktorkou Evou Horovou si povídáme, co a jak dělat při sportování.

V letošní březnové epizodě jsme se zaměřili na praxi: V následujících minutách se tak dozvíte, s jakou glykémií začít sportovat nebo proč je dobré vědět, jaký typ inzulinu používám a jak dlouho působí v těle.

S doktorkou Evou Horovou, která se specializuje na sportování diabetiků a působí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, jsme také probrali, proč dříve lékaři nedoporočuvali, aby diabetici sportovali.

Dnes je situace diametrálně odlišná. “Fyzická aktivita je nejen vhodná, ale řekla bych také nutná. Je součástí terapie a samozřejmě je to věc, kterou by diabetik, ať už jedničkový nebo především dvojkový, měl dělat,” říká Eva Horová v Diabetes Podcastu.

Zásadní změnou byl příchod senzorů a dalších systémů na kontinuální měření glykémie. V této epizodě se ale také věnujeme odlišnému přístupu diabetiků, kteří využívají inzulinová pera a těch s inzulinovou pumpou.

S pumpou totiž klesá riziko hypoglykémie. Ačkoliv na stav velmi nízké glykémie se musí každý diabetik připravit a počítat s ním. Proto jsme s doktorkou Horovou probrali, co musí lidé s cukrovkou dělat, než se vydají běhat či sportovat. A také co si s sebou musí vzít.

Užijte si další epizodu a ještě přikládáme pro přehled, co na vás během téměř hodinové epizody čeká:

01:26 Je sport a fyzická aktivita vhodná pro diabetiky? Proč dříve lékaři nedoporučovali diabetikům sport?

4:19 Co je to aerobní a anaerobní aktivita? Jaký mají vliv na glykémii? Jak se na vývoji glykémie projevuje běh, sprint nebo fotbal a tenis?

12:02 Jsem diabetik na perech. Nad čím bych měl přemýšlet, když se chystám na nějakou sportovní aktivitu? Co musím vzít v úvahu, než se vůbec obléknou a vyrazím sportovat? Jak dávkovat inzulin? Jaká je optimální glykémie před fyzickou aktivitou? Existuje nedoporučená glykémie, kdy raději nesportovat?

17:11 Dostal jsem se do hypoglykémie, co teď? Jak správně jíst během sportu? Proč jsou gumoví medvídci dobrá měrná jednotka?

25:18 Jak na snižování bazálního inzulinu?

30:28 Jsem diabetik s inzulinovou pumpou. Mám se bát s ní sportovat? Mohu ji odpojit před sportem? Co je to sportovní režim pumpy? Kolik minut před výkonem bych ho měl aktivovat?

37:28 Jak funguje tělo zdravého člověka v porovnání s diabetikem? Mají diabetici hendikep při sportu oproti zdravému člověku?

43:29 Jak na extrémní sporty? S jakou nejšílenější fyzickou aktivitou u diabetika se Eva Horová setkala?

49:32 Jaký je rozdíl mezi fyzickou aktivitou diabetika prvního a druhého typu? Mají se “dvojkaři” bát sportovat? Co by Eva Horová doporučila diabetikům, kteří se bojí fyzické aktivity?

54:31 Co je na cukrovce nejlepší podle doktorky Evy Horové?

Jste tady poprvé a neznáte Diabetes Podcast? Tak začněte poslouchat!

Poslechněte si, co pro naše posluchače a diabetiky chystáme v letošním roce. Každý měsíc vydáme minimálně jednu epizodu. A dál? To se nechte překvapit 😉

Pozornost rozhodně věnujte listopadové sérii z roku 2022. V úvodním díle jsme přinesli příběh podnikatele Tomáše Rašky, který i s cukrovkou dokázal vybudovat velkou investiční společnost Natland.

S desetibojařem Romanem Šebrlem jsme si zase povídali o tématu rodiče a jejich dítě s cukrovkou.

Do třetí epizody přišla skeletonistka Anna Fernstädt, která se jen několik dní před odjezdem na olympijské hry do Číny dozvěděla, že má cukrovku.

Čtvrtý příběh se týká siláka a strongmana Jiřího Tkadlčíka. Tomu doktoři nedoporučovali posilování. On si ale prosadil svou, uzvedne přes 400 kilo a je rekordmanem ve zvedání těžkých vah.

V posledním pátém díle jsme s diabetologem Janem Šoupalem probrali budoucnost léčby a především současné moderní vychytávky.

Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!


5 komentářů: “Praktický průvodce sportem a cukrovkou: Počítejte s hypoglykémií, bez cukrů riskujete, říká lékařka Eva Horová”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.