fbpx

Cukrovka mě baví. Trojčlenka je nejlepší přítel diabetika, říká dcera atletické legendy Bára Dvořáková

Je dcerou atletické legendy, učí na základní škole a má sestru. Jenže na rozdíl do dvojčete do jejího života vstoupila cukrovka. Bára Dvořáková je neskutečně pozitivní člověk a tohle je její příběh.


Jsi tu z mobilu? Poslouchej nejnovější epizodu Diabetes Podcastu ve své oblíbené aplikaci:

Apple Podcasts

Google Podcasty


V dosud nejzábavnější a nejvtipnější epizodě Diabetes Podcastu zjistíte, jak vypadá atletická kariéra s diabetem. Dále jestli Báře náhodou děti nekradou svačinu nebo nepřestřihávají hadičku od pumpy a také proč si myslí, že je dobře, že v jejich rodině dostala cukrovku právě ona.

Každý diabetik je můj kamarád, protože máme něco společného.

Bára přiznává, že každé třídě, ve které učí, říká, že má cukrovku. Zároveň i její sestra Kateřina je učitelkou, takže děti mají jednoduché znamení, jak poznat správné dvojce: to s inzulinovou pumpou je Bára.

Jenže Bára Dvořáková nemá inzulinovou pumpu po celý rok. Když je teplo, tak jí pumpa nevyhovuje a přechází ke klasickým inzulinovým perům. Sice ji občas chybí, že pero neumožňuje dávat čtvrt jednotky inzulinu, ale jinak se střídáním těchto režimů nemá problém.

Diagnóza byla pro mě druhá šance. Člověk si uvědomí, co všechno pro něj tělo dělá, že to není samozřejmost. Cukrovka otevře oči a je to šance dělat něco jinak a lépe.

Jaké okolnosti doprovázely její diagnózu? Bára změnila doktora, u něhož se léčila s astmatem a začala používat jiný inhalátor. Později začala mít klasické příznaky: často pila a chodila na záchod. Realita, že cukrovka je tu, začínala získávat větší obrysy.

Pak už je to písnička, jakou zná většina diabetiků. Testy potvrdí onemocnění, následuje pobyt v nemocnici, edukace, propuštění a učení se nových věcí. Bára si však do toho rovnou střihla i atletické soustředění.

Užijte si další epizodu a ještě přikládáme pro přehled, co na vás během následujcí epizody čeká:

1:40 Jaká zařízení Bára používá? Má pumpu, nebo pera? Jaký senzor nosí? Proč ji cukrovka baví?

4:43 Co Bára Dvořáková dělá, když ji nemoc právě nebaví nebo se nedaří zvládat glykemii? Proč si dříve nasadili cílové rozmezí od 3,6 mmol/l do 6 mmol/l?

7:19 Jaký je Bářin životní příběh s cukrovkou? Kdy jí nemoc diagnostikovali a proč si to pamatuje na den přesně? Mělo její astma vliv na nemoc?

11:18 Proč si myslí, že je dobře, že cukrovku má ona a ne její sestra? Hledala Bára někdy odpověď na to, proč ona má cukrovku a její sestra dvojče je zdravá?

17:11 Neodrazovali Báru lékaři od atletiky, když má diabetes? Jak vypadají atletické tréninky a závody s cukrovkou?

21:08 Jak jde dohromady práce ve školství a cukrovka? Nezneužívají děti situace, když má paní učitelka Bára hypo? Nebo ji dělají naschvály a kradou svačinu?

26:52 Jaký je postoj kolegů učitelů nebo vedení školy, že mají ve svém kolektivu učitelku s cukrovkou? Jaká je spolupráce s rodiči diabetických dětí? Co Bára radí rodičům, kteří se bojí, jak se k jejich dítěti s cukrovkou bude přistupovat ve škole?

33:13 Záludná otázka na závěr pro Báru: Co je na cukrovce nejlepší?

Jste tady poprvé a neznáte Diabetes Podcast? Tak začněte poslouchat, ať víte, co je to cukrovka a život s ní

Květnový díl je ve znamení senzorů a praktických rad, co s pumpou nebo inzulinem v neobvyklých situacích. S edukátorkou Kájou Peterkovou rozebíráme, jestli můžeme brát senzor do sauny nebo proč dávat pozor při rentgenu.

V dubnovém díle jsme si pozvali nutriční terapeutky Moniku a Míšu, které můžete znát z instagramového profilu @eat_your_fears. Z tohoto rozhovoru se dozvíte, proč si nezakazovat jídlo a také se naučíte počítat sacharidy a dávky inzulinu.

Letošní rok jsme Diabetes Podcast zahájili s doktorkou Evou Horovou. V březnové epizodě popisuje, jak na fyzickou aktivitu s cukrovkou. Zjistíte, jak upravovat dávkování inzulinu, co jíst před sportem, v jeho průběhu a po něm a také, proč zapínat sportovní režim na inzulinové pumpě.

Vedle toho jde k dispozici náš praktický průvodce sportem pro diabetiky také v textové formě. Záleží tedy jen na vás, čemu dáte přednost.


Pozornost rozhodně věnujte listopadové sérii z roku 2022. V úvodním díle jsme přinesli příběh podnikatele Tomáše Rašky, který i s cukrovkou dokázal vybudovat velkou investiční společnost Natland.

S desetibojařem Romanem Šebrlem jsme si zase povídali o tématu rodiče a jejich dítě s cukrovkou.

Do třetí epizody přišla skeletonistka Anna Fernstädt, která se jen několik dní před odjezdem na olympijské hry do Číny dozvěděla, že má cukrovku.

Čtvrtý příběh se týká siláka a strongmana Jiřího Tkadlčíka. Tomu doktoři nedoporučovali posilování. On si ale prosadil svou, uzvedne přes 400 kilo a je rekordmanem ve zvedání těžkých vah.

V posledním pátém díle jsme s diabetologem Janem Šoupalem probrali budoucnost léčby a především současné moderní vychytávky.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!


3 komentáře: “Cukrovka mě baví. Trojčlenka je nejlepší přítel diabetika, říká dcera atletické legendy Bára Dvořáková”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.