fbpx

Co je těhotenská cukrovka a jak se liší od ostatních druhů diabetu?

Gestační diabetes neboli těhotenská cukrovka postihne kolem 15 procent žen. Věkem se ale riziko zvyšuje, u žen starších 35 let je to ale pětina žen. Pro spoustu z nich může jít o šokující diagnózu, naštěstí ale těhotenská cukrovka není tak zlá, jak se může zdát. Ano, existují rizika, která mohou ohrozit život dítěte. Zároveň se s touto diagnózou svět nezhroutí. O tomto typu onemocnění jsme si povídali v dalším díle Diabetes Podcastu s paní doktorkou Hanou Krejčí a také Simonou Janíkovou, které těhotenská cukrovka vstoupila znenadání do života.


Jsi tu na mobilu a nemáš Spotify? Přehraj si Diabetes Podcast v jiné aplikaci


Co se dozvíte v této epizodě?

2:14 Jak se projevuje těhotenská cukrovka? Čím se liší od 1. a 2. typu diabetu? Proč dochází k těhotenské cukrovce? Kolika žen se toto onemocnění týká a kdo je nejvíce ohrožený?
5:42 Co se děje po diagnóze? Jak vypadá a probíhá edukace žen? Čím se gestační diabetes léčí? Kdy nastupuje do akce inzulin nebo jiná medikace?
7:56 Příběh Simony Janíkové. Jak se Simona dozvěděla o těhotenské cukrovce? Co je to oGTT? Kde Simona hledala informace? A jak hledala tu správnou diabetologickou ambulanci?
14:07 Co musí žena při těhotenské cukrovce dělat? Musela se Simona omezovat v jídle? Jak často si měřila glykémii?
20:20 Kde Simona hledala informace o těhotenské cukrovce? Je dobrý nápad chodit na internetová fóra nebo do facebookových skupin, kde se řeší gestační diabetes? V čem jí to pomohlo?
24:36 Jaká jsou rizika, když žena nechá nekontrolovaně být těhotenskou cukrovku?
27:23 Co mohou těhotné ženy dělat, pokud mají pocit, že se jim doktor nedostatečně věnuje? Kde hledat informace? Jaká zařízení jsou k dispozici pro ženy s těhotenskou cukrovkou? Co senzory na měření glykémie?
30:06 Jak velká je naděje, že těhotenská cukrovka odejde? Kdy k tomu dochází? U koho ale diabetes zůstane? Jaký vliv má kojení na diabetes?
31:43 Paní doktorka Krejčí měla třikrát těhotenskou cukrovku. Jak se to stalo? Proč se poté začala věnovat diabetologii a specializuje se na těhotné ženy? Jak hodnotí spolupráci s pacienty a pacientkami?
34:17 Co doporučuje paní doktorka Krejčí, když na internetu hledáte informace o cukrovce?

🎧 Užijte si tuto epizodu a těším se opět za měsíc u Diabetes Podcastu 💙

PS: Pokud jste pozorně poslouchali na začátku, tak víte, že chystáme vlastní akci. Diabetes Podcast Live. Já tomu říkám “afterparty”, ale bude to něco ve stylu talkshow a zároveň neformální setkání. Více informací zveřejníme v průběhu podzimu. Teď si jen zapište do kalendářů datum a místo setkání:

7. prosince 2023, Praha, Kasárna Karlín

Jste tady poprvé a neznáte Diabetes Podcast? Tak začněte poslouchat

O prázdninách jsme se také věnovali duševnímu zdraví. Neustále kontrolovat glykémii, píchat si inzulin, vypočítávat, co si můžu a nemůžu dát, a takto bych mohl pokračovat dál, abych popsal, jak náročné je pečovat o sebe a cukrovku. No jo, ale jak se z toho nezbláznit? A proč se nebát návštěvy terapeuta? O tom jsem si povídal s psycholožkou Juditou Konečnou.

V červnu jsme si povídali s dcerou atletické legendy Bárou Dvořákovou. Je to jedna z nejpozitivnějších a nejzábavnějšíh epizod Diabetes Podcastu. Bára je totiž neuvěřitelně pozitivní člověk, ač ji cukrovka také dokáže potrápit. Všechno ale bere sportovně a hlavně přes matematiku.

Povídání máme v Diabetes Podcastu víc než dost. Proto doporučím, ať se mrknete do našeho archivu v sekci Epizody.


Pozornost rozhodně věnujte listopadové sérii z roku 2022. V úvodním díle jsme přinesli příběh podnikatele Tomáše Rašky, který i s cukrovkou dokázal vybudovat velkou investiční společnost Natland.

S desetibojařem Romanem Šebrlem jsme si zase povídali o tématu rodiče a jejich dítě s cukrovkou.

Do třetí epizody přišla skeletonistka Anna Fernstädt, která se jen několik dní před odjezdem na olympijské hry do Číny dozvěděla, že má cukrovku.

Čtvrtý příběh se týká siláka a strongmana Jiřího Tkadlčíka. Tomu doktoři nedoporučovali posilování. On si ale prosadil svou, uzvedne přes 400 kilo a je rekordmanem ve zvedání těžkých vah.

V posledním pátém díle jsme s diabetologem Janem Šoupalem probrali budoucnost léčby a především současné moderní vychytávky.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!


Jeden komentář: “Co je těhotenská cukrovka a jak se liší od ostatních druhů diabetu?”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.