fbpx

Cukrovka jako riziko psychického onemocnění. V rámci prevence je fajn terapii zkusit, říká psycholožka Judita Konečná

Diabetici jako chronicky nemocní lidé mají dvakrát vyšší riziko psychického onemocnění než zdraví jedinci. Proto je v rámci prevence fajn, pokud terapii alespoň zkusí, říká psycholožka Judita Konečná v dalším díle Diabetes Podcastu. Možná si teď říkáš, že se tě to netýká, že nemoc zvládáš a psychika u tebe není problém. Ale ten nekončící boj s glykémií dopadne čas od času na každého. A tenhle díl je právě o stresu a vlivu cukrovky na nás diabetiky.  


Jsi tu na mobilu a nemáš Spotify? Přehraj si Diabetes Podcast v jiné aplikaci


Zpravidla se na terapie vydávají dvě skupiny pacientů. První jsou ti, kteří přicházejí na vlastní žádost. Chtějí se osobně rozvíjet a rozumět tomu, co se děje v jejich těle a hlavách, aby mohli lépe pracovat sami se sebou. Druhou skupinu tvoří lidé, kteří přichází na doporučení lékaře, protože jim chce pomoci k lepší kompenzaci.

Psychika? Myslete na sebe

S cukrovkou a psychikou se zmiňuje pojem diabetický distres. Je to negativní stres, který způsobuje neustálá přítomnost této nemoci. „Kdyby nebyl diabetes, tak by nebyl distres. Promítá se do mezilidských vztahů. Omezuje rodinu, partnera nebo zatěžuje rodiče mladých diabetiků,“ vysvětluje Judita Konečná.

Nejčastěji jsou to deprese, úzkosti, poruchy nálad. To riziko je dvakrát větší oproti zdravé populaci.

Judita Konečná o psychických problémech diabetiků

Nás diabetiky může také ovlivňovat vztah s lékařem. „Chodíte k němu čtyřikrát, pětkrát do roka a vybudujete si nějaký vztah. Někdy je to pěkný vztah, který pomáhá léčbě, někdo má negativní zkušenost. Komunikace s lékařem svým způsobem tak může být zátěží,“ říká psycholožka.  

Diabetes ale není jediné téma, které se s psychologem řeší. Špatná kompenzace a odmítání této nemoci totiž může být jen důsledkem jiné závažné situace, případně špatné edukace. „To, že člověk na cukrovku kašle, může být třeba volání o pomoc,“ upozorňuje Judita Konečná v dalším díle Diabetes Podcastu, kde hlavní roli hraje psychika a duševní zdraví. 

Cukrovka není jediné téma, které řešíme. Pacient nemá řešit jen hodnoty a diabetes, má to být o aktuálních potřebách. Na pozadí se cukrovce věnovat musíme, ale nemá být to hlavní.

Judita Konečná o terapii a tématech, které s pacienty probírá

V této epizodě se dozvíte, jak stres ovlivňuje cukrovku, jaké jsou nejčastější stesky lidí s diabetem, co mají dělat rodiče mladých diabetiků nebo jak mohou být technologie dobrým sluhou, ale také zlým pánem a jak si s tím poradit.

Psychika a cukrovka: Co vás během epizody čeká?

2:06 Proč by diabetici měli chodit na terapii? Jak se stres projevuje na životech diabetiků?

4:20 Co je diabetický distres, z čeho vyplývá a co všechno ovlivňuje?

8:23 Jaké jsou nejčastější stesky lidi s diabetem? Strach z hypoglykémie? Diabulimie? Proč není diabetes první věc, která se na terapiích řeší? Jak vypadá první sezení na terapii? Co mě na terapii čeká? Nebudu tam trapně mlčet?

15:34 Co budu dělat na terapii? Já přece takový problém nemám, akorát tam budu někomu zabírat místo?

17:57 Co když mám terapeuta, ale jeho přístup mi nesedí? Jak mu říct, že chci jít jinam?

19:44 Nebudu na terapii říkat blbosti? Co si z myšlenkových pochodů berou terapeuti a proč jsou nejlepší myšlenky, které nejsou cenzurované? Jaké jsou druhy terapie a proč si promyslet, jaký typ je pro mě vhodný?

26:28 Jaké je měřítko úspěchu? Pozná terapeut nebo diabetik, kdy sezení začíná fungovat a opravdu mu zlepšuje život?

29:40 Co mají dělat rodiče? Mohou také chodit na terapii? Co je klíčové ve vztahu rodič-dítě diabetik?

35:26 Jak moderní technologie ovlivňují psychiku diabetiků? Co je alarm fatigue? Jak pracovat se stresem, který způsobují senzory a pumpy, které neustále upozorňují na vysokou nebo nízkou hladinu glykémie?

40:57 Dá se žít s cukrovkou a nestresovat se s ní? Co všechno může do života hodit vidle a rozhodit glykémii?

42:17 Co je podle Judity Konečné nejlepší na cukrovce?

Jste tady poprvé a neznáte Diabetes Podcast? Tak začněte poslouchat, ať víte, co je to cukrovka a život s ní

V červnu jsme si povídali s dcerou atletické legendy Bárou Dvořákovou. Je to jedna z nejpozitivnějších a nejzábavnějšíh epizod Diabetes Podcastu. Bára je totiž neuvěřitelně pozitivní člověk, ač ji cukrovka také dokáže potrápit. Všechno ale bere sportovně a hlavně přes matematiku.

Květnový díl je ve znamení senzorů a praktických rad, co s pumpou nebo inzulinem v neobvyklých situacích. S edukátorkou Kájou Peterkovou rozebíráme, jestli můžeme brát senzor do sauny nebo proč dávat pozor při rentgenu.

V dubnovém díle jsme si pozvali nutriční terapeutky Moniku a Míšu, které můžete znát z instagramového profilu @eat_your_fears. Z tohoto rozhovoru se dozvíte, proč si nezakazovat jídlo a také se naučíte počítat sacharidy a dávky inzulinu.

Letošní rok jsme Diabetes Podcast zahájili s doktorkou Evou Horovou. V březnové epizodě popisuje, jak na fyzickou aktivitu s cukrovkou. Zjistíte, jak upravovat dávkování inzulinu, co jíst před sportem, v jeho průběhu a po něm a také, proč zapínat sportovní režim na inzulinové pumpě.

Vedle toho jde k dispozici náš praktický průvodce sportem pro diabetiky také v textové formě. Záleží tedy jen na vás, čemu dáte přednost.


Pozornost rozhodně věnujte listopadové sérii z roku 2022. V úvodním díle jsme přinesli příběh podnikatele Tomáše Rašky, který i s cukrovkou dokázal vybudovat velkou investiční společnost Natland.

S desetibojařem Romanem Šebrlem jsme si zase povídali o tématu rodiče a jejich dítě s cukrovkou.

Do třetí epizody přišla skeletonistka Anna Fernstädt, která se jen několik dní před odjezdem na olympijské hry do Číny dozvěděla, že má cukrovku.

Čtvrtý příběh se týká siláka a strongmana Jiřího Tkadlčíka. Tomu doktoři nedoporučovali posilování. On si ale prosadil svou, uzvedne přes 400 kilo a je rekordmanem ve zvedání těžkých vah.

V posledním pátém díle jsme s diabetologem Janem Šoupalem probrali budoucnost léčby a především současné moderní vychytávky.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!


3 komentáře: “Cukrovka jako riziko psychického onemocnění. V rámci prevence je fajn terapii zkusit, říká psycholožka Judita Konečná”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.