fbpx

Nezakazujte si jídlo, naučte se ho počítat. O sacharidech a stravě diabetiků s nutričními terapeutkami Monikou a Míšou

Honza a nutriční terapeutky Monika s Míšou.

Jídlo a stravování nás diabetiků je plné mýtů. Především se to týká diabetu prvního typu. “Ty teď nemůžeš jíst sladký, co? A pivo taky nesmíš, viď?” Tohle slýchám často. A říkám: blbost, můžeme si to dát. Proto se v dnešním díle Diabetes Podcastu s Monikou Němečkovou a Michaelou Bičianovou budeme bavit o jídle, o počítání sacharidů a také zkusíme vyvrátit nějaký ten mýtus.

Moniku a Míšu můžete znát díky knížce a kuchařce Jednoduše pro všechny. V ní nabízejí spoustu skvělých receptů, na nichž si pochutnají nejen diabetici. Míša cukrovku nemá, zato Monika ano, ale obě jsou vystudované nutriční terapeutky.

Moniku Němečkou pak můžete sledovat na jejím instagramovému profilu Eat Your Fears, kde ji sleduje více než 12 tisíc lidí, kterým servíruje perfektní tipy na jídla a stravování.

Správné vzorečky jsou základ

Diabetici by svým způsobem měli být dobří matematici. Proč? Protože si musíme umět spočítat kolik gramů sacharidů nám pokryje jedna jednotka inzulinu. Takzvaný inzulinovo-sacharidový poměr spočítáme jednoduše:

450/celková denní dávka inzulinu = tolik mi 1 j. inzulinu pokryje sacharidů.

Praktický příklad: Denně si píchnu 18 jednotek bazálu (dlouhodobý inzulin) a 15 jednotek bolusu (rychlý, krátký inzulin), v součtu je moje celková denní dávka 33 jednotek inzulinu.

450/33 = 13,63.

Jednotka inzulinu mi tak pokryje 13,63 g sacharidů.

Druhá matematický úloha se týká citlivosti na inzulin, tedy o kolik mi jedna jednotka inzulinu sníží glykémii.

100/celková denní dávka inzulinu = o tolik mmol/l mi klesne glykémie

Praktický příklad: Z výše uvedeného příkladu je moje celková denní dávka inzulinu 33 jednotek.

100/33 = 3,33 mmol/l.

O tolik mi tedy klesne glykémie při aplikaci jedné jednotky bazálního inzulinu.

Ale pozor je to jen matematická úloha, která se může lišit od reality, proto je nutné si během těchto výpočtů měřit glykémii (ať už na senzoru nebo glukometru).

Nyní už máte drobný základ, který využijete při poslechu dubnové epizody Diabetes Podcastu.

Užijte si další epizodu a ještě přikládáme pro přehled, co na vás během následujcíí epizody čeká:

  • Mají se diabetici bát jídla?
  • Může cukr za to, že jsem diabetik?
  • Jak na zajídání hypa a proč je nejhorší jít k lednici a vypít celou krabici džusu?
  • Musím mít druhou večeři?
  • Co jsou nejčastější chyby diabetiků při stravování?
  • Můžu jako diabetik mít nízko-sacharidovou, nebo naopak vysoko-sacharidovou dietu?

Jste tady poprvé a neznáte Diabetes Podcast? Tak začněte poslouchat!

Letošní rok jsme Diabetes Podcast zahájili s doktorkou Evou Horovou. V březnové epizodě popisuje, jak na fyzickou aktivitu s cukrovkou. Zjistíte, jak upravovat dávkování inzulinu, co jíst před sportem, v jeho průběhu a po něm a také proč zapínat sportovní režim na inzulinové pumpě.

Vedle toho jde k dispozici náš praktický průvodce sportem pro diabetiky také v textové formě. Záleží tedy jen na vás, čemu dáte přednost.

Co dalšího chystáme v letošním roce si můžete poslechnout v únorové epizodě. Jen prozradím, že každý měsíc vydáme minimálně jednu epizodu.


Pozornost rozhodně věnujte listopadové sérii z roku 2022. V úvodním díle jsme přinesli příběh podnikatele Tomáše Rašky, který i s cukrovkou dokázal vybudovat velkou investiční společnost Natland.

S desetibojařem Romanem Šebrlem jsme si zase povídali o tématu rodiče a jejich dítě s cukrovkou.

Do třetí epizody přišla skeletonistka Anna Fernstädt, která se jen několik dní před odjezdem na olympijské hry do Číny dozvěděla, že má cukrovku.

Čtvrtý příběh se týká siláka a strongmana Jiřího Tkadlčíka. Tomu doktoři nedoporučovali posilování. On si ale prosadil svou, uzvedne přes 400 kilo a je rekordmanem ve zvedání těžkých vah.

V posledním pátém díle jsme s diabetologem Janem Šoupalem probrali budoucnost léčby a především současné moderní vychytávky.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!


4 komentáře: “Nezakazujte si jídlo, naučte se ho počítat. O sacharidech a stravě diabetiků s nutričními terapeutkami Monikou a Míšou”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.