fbpx

Každý měsíc nová epizoda. Diabetes Podcast pokračuje dalšími díly

Honza a Jakub, tvůrci Diabetes Podcastu.

V listopadu minulého roku jsme s Diabetes Podcastem oslovili téměř 11 tisíc lidí. Další desítky tisíc uživatelů si přehrály videa na sociálních sítích, která jsme připravovali ve spolupráci s lékárnou Dr.Max. Na setkání diabetiků jsme také dostali báječnou zpětnou vazbu, proto budeme cukrovkářům i jejich kamarádům a rodinám přinášet další skvělé díly po celý rok.

V první letošní epizodě jsme si připravili takovou malou domů a producent Diabetes Podcastu Jakub Viliš vyzpovídal moderátora a diabetika Honzu Hrušovského.

Během 53 minut poznáte Honzův příběh, ale také se dozvíte odpovědi na základní otázky: “jaké jsou rozdíly mezi diabetem 1. a 2. typu? Existuje těžká nebo lehká cukrovka? Co je hypoglykémie a jak se chovat v případě nouze? Jaké jsou nejčastější mýty o cukrovce?”

Tahle epizoda má být takovým můstkem mezi diabetiky a jejich ne-dia kamarády nebo členy rodiny. Pokud tedy nechcete vše vysvětlovat neustále dokola, tak svým známým pošlete tenhle díl.

Ve druhé polovině této epizody s Honzou Hrušovským se také dozvíte, jaká je budoucnost Diabetes Podcastu. Tak si to pustťe, ať víte, co si Jakub a Honza pro své posluchače a diabetiky chystají.

Další díl Diabetes Podcastu vychází už 7. března, tak nás sledujte na sociálních sítích a dávejte odběr v oblíbené podcastové aplikaci.

Co se v tomto díle dozvíte?

03:00 – Co je to glykémie? Jak často si ji diabetici měří? Čím si ji měří?

08:07 – Co Honza dělá, když má špatnou glykémii? Co je to TIR (time-in-range)?

09:57 – Jak pomoci diabetikům, když mají hypo? Co je hypoglykémie a hyperglykémie? Co nosí diabetici u sebe pro případ nouze? Co je glukagon?

16:30 – Existuje těžká a lehká cukrovka? Rozdíl mezi diabetem 1. typu a 2. typu?

21:35 – Diabetes a terapie, jaký má cukrovka dopad na psychiku lidí?

25:40 – Pamatuje si Honza na život bez cukrovky? Jaký byl? A jaké byly jeho začátky s touto nemocí?

32:36 – Nejčastější mýty o cukrovce? „Jedl si hodně sladkého.“

35:44 – Diabetes a práce. Ovlivňuje cukrovka Honzovu práci? A je nějaké povolání, které diabetici nesmí vykonávat?

40:20 – Ohlasy a budoucnost Diabetes Podcastu?

48:41 – Co je podle Honzy dobrého na cukrovce?

Jste tady poprvé a neznáte Diabetes Podcast? Tak začněte poslouchat!

Pozornost rozhodně věnujte listopadové sérii z roku 2022. V úvodním díle jsme přinesli příběh podnikatele Tomáše Rašky, který i s cukrovkou dokázal vybudovat velkou investiční společnost Natland.

S desetibojařem Romanem Šebrlem jsme si zase povídali o tématu rodiče a jejich dítě s cukrovkou.

Do třetí epizody přišla skeletonistka Anna Fernstädt, která se jen několik dní před odjezdem na olympijské hry do Číny dozvěděla, že má cukrovku.

Čtvrtý příběh se týká siláka a strongmana Jiřího Tkadlčíka. Tomu doktoři nedoporučovali posilování. On si ale prosadil svou, uzvedne přes 400 kilo a je rekordmanem ve zvedání těžkých vah.

V posledním pátém díle jsme s diabetologem Janem Šoupalem probrali budoucnost léčby a především současné moderní vychytávky. Doktor Šoupal totiž stál u výzkumu, který prokázal efektivitu glukózových senzorů v léčbě diabetu a také silně přispěl k tomu, že tato moderní zařízení jsou hrazena z veřejného pojištění.


2 komentáře: “Každý měsíc nová epizoda. Diabetes Podcast pokračuje dalšími díly”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.