fbpx

Cukrovka v těhotenství je řehole. Nic nenechávejte náhodě a připravte se, radí lékařka Hana Krejčí. Jak na početí dítěte?

S doktorkou Hanou Krejčí se můžete potkávat na diabetologii ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze nebo také na gynekologicko-porodnické klinice U Apolináře.

Každý den krotit glykémii a mít cukrovku pod kontrolou, je pořádná výzva. Ultimátní úkol pak čeká na diabetičky v těhotenství. Co obnáší cukrovka a početí dítěte? O tom si povídáme nové epizodě Diabetes Podcastu s paní doktorkou Hanou Krejčí z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.


Jsi tu na mobilu a nemáš Spotify? Přehraj si Diabetes Podcast v jiné aplikaci


Obezřetnost je na místě, proto příprava na těhotenství musí u diabetiček probíhat s předstihem.

“Řada komplikací se zakládá na začátku, kdy vzniká placenta. První týdny žena neví, že je těhotná, to má potvrzené v pátém šestém týdnu. Běží nám čas, kdy určitá rizika jsou a pokud žena není hezky kompenzovaná, tak některé komplikace mohou nastat,” říká lékařka Hana Krejčí, která působí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a také v gynekologicko-porodní klinice U Apolináře.

Perfektní kompenzaci musí mít ženy s cukrovkou v průběhu celého těhotenství. Jinak všude číhají velká rizika: preeklampsie, diabetická fetopatie, se kterou se u miminka pojí poruchy autistického spektra nebo metabolický syndrom, také vlivem špatné kompenzace hrozí hypoglykémie u dítěte po narození.

Když se to daří, tak je na místě uklidnění. Nechceme děsit. Pokud má žena hezkou kompenzaci, tak riziko těchto komplekací klesá na úroveň zdravých žen bez cukrovky.

Hana Krejčí v aktuální epizodě Diabetes Podcastu

Ale ať jen nestrašíme, u žen velmi často zafungují mateřské pudy a podle doktorky Krejčí jsou pacientky zodpovědné a rozhodně na cukrovku, sebe a miminko nekašlou.

“Divil byste se, jak ženy, které za celou dobu trvání jejich cukrovky neměly optimální kompenzaci, tak najednou lusknutím prstu všechno, co předtím nešlo, v těhotenství jako zázrakem jde,” říká s úsměvem Hana Krejčí.

Horší to je po porodu, tam už se více starají o malé dítě a na sebe tak trochu zapomínají.

V tomto díle Diabetes Podcastu je řeč také o dalších měsících po porodu, stejně tak o pravděpodobnosti, že dítě může zdědit diabetes. Jak velkou roli v tomto ohledu hraje matka-diabetička, otec-diabetik, případně oba rodiče-diabetici?

Nejen na to hledejte odpověď v aktuální epizodě Diabetes Podcastu.

Užijte si další epizodu. Co vás v díle cukrovka a těhotenství čeká?

1:58 Diabetes 1. typu a těhotenství. Jak na to?

4:00 Jak přísná jsou kritéria pro těhotné ženy a pro ženy, které se připravují na těhotenství?

8:02 Jaké zařízení je ideální pro ženy, které plánují otěhotnět? Mohou se k optimální kompenzaci dostat na perech nebo musí mít inzulinovou pumpu?

10:02 Kdy a jak začít s přípravami na početí dítěte? Jaká jsou rizika v těhotenství? Jaké období je pro nastávající matky nejdůležitější?

19:23 Jak to, že některým ženám v těhotenství klesá spotřeba inzulinu a jiným naopak roste? Co dítěte po narození způsobje hypoglykémii, která může trvat až několik dní po porodu? Může mít vyšší glykémie vliv na dítě během kojení? Proč je žádoucí, aby matka-diabetička kojila?

22:51 Jaká je pravděpodobnost, že bude mít dítě cukrovku, když je matka diabetička? Co když je otec diabetik? A co když jsou diabetici oba rodičové, jak velké je riziko cukrovky u dítěte? Kdy se může nemoc projevit?

27:38 Jaký vliv má aplikovaný inzulin na plod a na matku? Proč se v průběhu těhotenství výrazně mění citlivost na inzulin? Jak se citlivost liší v první polovině těhotenství a ve druhé polovině?

32:36 Je některý typ inzulinu příhodnější pro těhotné diabetičky? Jak to, že i rychlá inzulinová analoga mají u těhotných mnohem pomalejší nástup?

35:38 Proč se Hana Krejčí začala věnovat diabetologii a specializuje se na těhotné ženy?

37:39 Co je podle doktorky Krejčí nejlepší na cukrovce?

Jste tady poprvé a neznáte Diabetes Podcast? Tak začněte poslouchat, ať víte, co je to cukrovka a život s ní

Na začátku prázdnin jsme si povídali s psycholožkou Juditou Konečnou o dopadech cukrovky na duševní zdraví a proč není ostuda, když diabetik dochází na terapii.

V červnu jsme si povídali s dcerou atletické legendy Bárou Dvořákovou. Je to jedna z nejpozitivnějších a nejzábavnějšíh epizod Diabetes Podcastu. Bára je totiž neuvěřitelně pozitivní člověk, ač ji cukrovka také dokáže potrápit. Všechno ale bere sportovně a hlavně přes matematiku.

Květnový díl je ve znamení senzorů a praktických rad, co s pumpou nebo inzulinem v neobvyklých situacích. S edukátorkou Kájou Peterkovou rozebíráme, jestli můžeme brát senzor do sauny nebo proč dávat pozor při rentgenu.

V dubnovém díle jsme si pozvali nutriční terapeutky Moniku a Míšu, které můžete znát z instagramového profilu @eat_your_fears. Z tohoto rozhovoru se dozvíte, proč si nezakazovat jídlo a také se naučíte počítat sacharidy a dávky inzulinu.

Letošní rok jsme Diabetes Podcast zahájili s doktorkou Evou Horovou. V březnové epizodě popisuje, jak na fyzickou aktivitu s cukrovkou. Zjistíte, jak upravovat dávkování inzulinu, co jíst před sportem, v jeho průběhu a po něm a také, proč zapínat sportovní režim na inzulinové pumpě.

Vedle toho jde k dispozici náš praktický průvodce sportem pro diabetiky také v textové formě. Záleží tedy jen na vás, čemu dáte přednost.


Pozornost rozhodně věnujte listopadové sérii z roku 2022. V úvodním díle jsme přinesli příběh podnikatele Tomáše Rašky, který i s cukrovkou dokázal vybudovat velkou investiční společnost Natland.

S desetibojařem Romanem Šebrlem jsme si zase povídali o tématu rodiče a jejich dítě s cukrovkou.

Do třetí epizody přišla skeletonistka Anna Fernstädt, která se jen několik dní před odjezdem na olympijské hry do Číny dozvěděla, že má cukrovku.

Čtvrtý příběh se týká siláka a strongmana Jiřího Tkadlčíka. Tomu doktoři nedoporučovali posilování. On si ale prosadil svou, uzvedne přes 400 kilo a je rekordmanem ve zvedání těžkých vah.

V posledním pátém díle jsme s diabetologem Janem Šoupalem probrali budoucnost léčby a především současné moderní vychytávky.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!


2 komentáře: “Cukrovka v těhotenství je řehole. Nic nenechávejte náhodě a připravte se, radí lékařka Hana Krejčí. Jak na početí dítěte?”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.