fbpx

Díky cukrovce poznáte tělo, disciplínu a nové přátele. Je tu Světový den diabetu

Listopad je měsícem osvěty diabetu, 14. listopadu se pak od roku 1991 slaví Světový den diabetu, který před 29 lety vyhlásila Světová zdravotnická organizace WHO. Celý měsíc se pak nese ve znamení prevence, šíření povědomí o této nemoci a náš Diabetes Podcast se k tomu snaží přidat i dostatek motivace a inspirace. 

Možná se ptáte, proč je Světový den diabetu právě 14. listopadu. V tento den se v roce 1891 narodil Sir Frederick Grant Banting. Tento kanadský vědec, ve spolupráci s dalším kanadským vědcem Charlesem Bestem, stál za objevením inzulinu a jeho využitím ve zdravotnictví a léčbě diabetu.

V našich vyprávěních v Diabetes Podcastu uslyšíte hlavně pozitivní příběhy. V první epizodě jsme se bavili s doktorem Janem Škrhou jr. z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Rozebírali jsme spolu obecné informace o cukrovce. Co je diabetes, jaké jsou rozdíly mezi 1. typem a 2. typem diabetu a co to pro pacienty znamená.

První díl: Co je to cukrovka?

Tenhle díl slouží jako praktický průvodce pro lidi, kteří nemají s diabetem přímou zkušenost, ale mohou mít diabetika v rodině nebo svém okolí. Právě jim to má přinést informace a třeba i pochopení, proč někdy diabetici reagují, tak jak reagují. Protože když narazíte na hladového diabetika nebo když má hypoglykémii, tak je lepší se rychle klidit z cesty a neklást odpor 🙂 

Diabetikům má první díl přinést motivaci a také trošku promluvit do duše, aby na sebe nekašlali a starali se o sebe a svoji cukrovku. 

“Optimální je, když se člověk naučí s cukrovkou žít. Občas je to boj. Přesvědčit pacienta, že dneska mu nic není a časem to bude horší, je fakt složité. Čím dřív si to člověk uvědomí, tím lépe,” říká doktor Škrha v prvním díle Diabetes Podcastu.

V druhém díle jsme se bavili s Lucií Kovalčíkovou, která na Instagramu vystupuje pod přezdívkou luc_fitdiabetic a dělá velmi důležitou osvětu, jak spojit diabetes a pravidelnou fyzickou aktivitu. 

Druhý díl: Diabetes a sport

Lucii přivedl ke sportu její otec. Chtěl, aby jeho tehdy šestiletá dcera byla sportovně založená a něčemu se věnovala. Ona si zamilovala atletiku, ale v 8 letech přišla stopka. Skončila na jednotce intenzivní péče a několik dní strávila na kapačkách. Diagnóza byla jasná: cukrovka. Lucie si dala krátkou roční pauzu, ale sportu se nevzdala a věnuje se mu dál.

V druhé epizodě Diabetes Podcastu popisovala svoji sportovní “rutinu”. Co všechno obnáší příprava před cvičením, jaká je ideální výše glykémie, proč odpojuje pumpu a proč sleduje, jak se její glykémie vyvíjí během cvičení. Také jsme se bavili o jídle, protože jít cvičit s prázdným žaludkem není úplně nejlepší nápad. 

A co jí cukrovka přinesla do života? “Prvních deset let bylo fakt náročných. Cukrovku jsem nebrala jako kámošku a cítila jsem se ukřivděně. Až poslední roky chci z toho vytěžit co nejvíc. Cukrovka mě naučila disciplínu a cílevědomost. Největší motivací je pro mě, že chci být zdravá a mít zdravou rodinu,” vysvětluje Lucie Kovalčíková v Diabetes Podcastu.

Tyhle dva příběhy ale nejsou všechno. V dalších dnech a týdnech se budeme věnovat stravě diabetiků a také profesionálnímu sportu, protože s cukrovkou život nekončí, ale teprve začíná.

Podcast si můžete poslechnout i v různých mobilních aplikacích:

,

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.